Dansk Folkeparti kritiserer Socialdemokratiet for slingrekurs i sag om håndtryk

Der er ikke altid er sammenhæng mellem det, S siger og gør, siger Martin Henriksen. S afviser.

- Jeg håber da ikke, at det er udtryk for, at man nu ikke kan regne med Socialdemokratiet på udlændingeområdet, siger Martin Henriksen (DF). (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Dansk Folkeparti beskylder nu Socialdemokratiet for at være på slingrekurs i udlændingepolitikken.

Det sker, efter at S-formand Mette Frederiksen har afvist at støtte udlændingeminister Inger Støjbergs (V) lovkrav om at give et håndtryk, hvis man vil være dansk statsborger.

- Det er ærgerligt, at Socialdemokratiet nu siger, at religiøse, islamiske skikke skal have indflydelse på, hvordan man tilrettelægger en ceremoni for dem, der ønsker at blive danske statsborgere, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Før sommerferien besluttede Folketinget, at der skal indføres nye regler for indfødsret og statsborgerskab. I de nye regler lægges der op til, at der skal afholdes en ceremoni på rådhuset.

De elementer støtter Socialdemokratiet. Men Inger Støjbergs ønske om at føje et lovbestemt håndtryk ind i reglerne møder altså modstand fra det store oppositionsparti.

Martin Henriksen mener, at der er tale om en kovending, fordi Socialdemokratiet ifølge DF-ordføreren tidligere har tilkendegivet, at de var parate til at gennemtvinge håndtrykket som lovkrav.

- Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet har sendt nogle signaler, som gik i en helt anden retning. Det var vores opfattelse, at de var enige med os i, at det skulle være et lovkrav, at man giver hånd, når man deltager i en ceremoni for nye danske statsborgere. Så det er udtryk for en helt ny linje fra Socialdemokratiets side. Det er ærgerligt, siger han.

- Jeg håber da ikke, at det er udtryk for, at man nu ikke kan regne med Socialdemokratiet på udlændingeområdet. Men det er ingen hemmelighed, at nogle gange har vi det sådan i Dansk Folkeparti, at der ikke altid er sammenhæng mellem det, Socialdemokratiet siger og gør, lyder det fra DF-ordføreren.

S afviser kovending

Han er af den overbevisning, at Mette Frederiksen er blevet bekymret, fordi en række socialdemokratiske borgmestre har udtalt sig særdeles kritisk om lovforslaget.

Ishøj-borgmester Ole Bjørstop (S) har blandt andet sagt, at han både er klar til at gå i fængsel og få dagbøder for at undgå at tvinge nye statsborgere til at give ham hånden.

- Det er formentlig det, der har gjort, at der kommer det her kursskifte. Min teori er, at de socialdemokratiske borgmestre er bekymrede for, hvordan de muslimske vælgere reagerer, for dem er der immervæk et par stykker af på Vestegnen, siger Martin Henriksen.

Den socialdemokratiske indfødsretsordfører Astrid Krag meddeler i en sms, at Socialdemokratiet står, hvor partiet hele tiden har stået.

- Selvfølgelig skal man trykke en kvindelig borgmesters hånd, når hun rækker den frem. Vi har også hele tiden afventet efterårets forhandlinger om de lokale Grundlovsceremonier for at finde ud af, hvordan de bedst indrettes, og hvor detaljeret loven skal være.

- Her siger vi så nu: Lad os få de Grundlovsceremonier rullet ud, og hvis det så viser sig, at der er problemer, så kan vi diskutere lovgivning til den tid, skriver Astrid Krag.

Lovforslaget har også skabt ballade internt i Venstre, hvor flere borgmestre er trådt frem og sågar har erklæret sig parate til at se igennem fingre med lovkravet, hvis der er borgere, som modsætter sig at give hånd.