Danmark giver ekstra millioner til rohingya-flygtninge

Rohingyaer er flygtet til Bangladesh på grund af forfølgelse. Danmark yder nyt bidrag på 32 millioner kroner.

Situationen er kritisk i Myanmar, og der er behov for yderligere støtte til de mange flygtninge, mener udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

Flere end 580.000 statsløse rohingyaer er flygtet fra Myanmar til Bangladesh de seneste måneder.

Situationen er kritisk, og der er behov for yderligere støtte til de mange flygtninge. Det mener udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Hun har derfor besluttet at yde et ekstraordinært bidrag på 32 millioner kroner til FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), der hjælper de nødlidende.

Desuden giver Danmark tilsagn om at give yderligere 32 millioner i løbet af efteråret eller i det nye år.

- Vi er i øjeblikket vidner til verdens hurtigst voksende flygtningekrise. Derfor er der et kolossalt behov for, at vi bakker op omkring Bangladesh' regering.

- Der er tale om helt akut humanitær bistand i form af akut beskyttelse, registrering, men der er selvfølgelig også tale om husly, mad, vand, sundhedsydelser og psykosocial støtte, siger ministeren.

FN skønner, at over 580.000 statsløse rohingyaer er flygtet til Bangladesh, siden volden eskalerede i staten Rakhine i Myanmar 25. august. I landet var der i forvejen cirka 300.000 rohingyaer, som var flygtet dertil.

Danmark har øget med mange millioner

For nylig udsendte FN derfor en humanitær appel om støtte for i alt 434 millioner dollar, som over de næste seks måneder skal bruges til humanitær bistand.

Den ekstra støtte fra Danmark bliver givet i forbindelse med en donorkonference i Genève, der har til formål at samle opbakning til FN’s appel.

Siden eskaleringen i august har Danmark øget den humanitære bistand med i alt 52 millioner kroner. De to nye bidrag på hver 32 millioner kroner kommer oveni det beløb.

- Det er vigtigt, at vi sikrer, at pengene bruges i takt med behovet. Det er vigtigt, at vi giver et stort tilsagn, men at udbetalingerne kommer til at ske i to portioner, siger Ulla Tørnæs.

Ifølge de indledende konklusioner i en omfattende rapport fra Amnesty International tidligere på ugen er rohingyaerne mål for en systematisk forfølgelse.

De bliver både dræbt og voldtaget. Derudover brændes deres huse ned til jorden.

/ritzau/