Drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul er ”en rædselsfuld sag”, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), og nu får sagen konsekvenser fra dansk side.
Danmark aflyser enhver officiel deltagelse i næste uges Future Investement Initiative-konference i hovedstaden Riyadh i næste uge. Det sker, efter at en række andre lande som USA og Frankrig har gjort det samme.
Konferencen kaldes også 'ørkenens Davos med henvisning til verdens økonomiske forum, der hvert år afholdes i den schweiziske by Davos.
- Vi havde ikke endeligt besluttet, om vi ville sende en mand derned, men mange lande havde valgt at gøre det, og det lå også i kortene, at Danmark ville gøre det samme. Men der har vi valgt at sige, at det vil vi ikke gøre, siger Anders Samuelsen.
- Det er et ret alvorligt signal. Udover de ting, som jeg selv og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udtalt i de seneste dage, er det det, som vi kan gøre. Samtidig med, at vi koordinerer det pres, vi lægger på Saudi-Arabien, sammen med vores allierede i Europa og amerikanerne, siger han.
Anders Samuelsen vil på nuværende tidspunkt ikke afvise, at drabet på Jamal Khashoggi får Danmark til at tage yderligere konsekvenser overfor Saudi-Arabien, men udenrigsministeren vil i første omgang afvente konklusionen på den undersøgelse af sagen, som Saudi-Arabien og Tyrkiet står for.
Samuelsen: Presset har virket
Danske virksomheder solgte sidste år for 7,2 milliarder kroner til Saudi-Arabien. Lidt mere end to milliarder kroner var tjenesteydelser, og de fem milliarder kroner var for varehandel.
Dermed er vareeksporten til Saudi-Arabien steget med en milliard kroner siden 2014, og ørkenlandet er på en 22.-plads, når det gælder danske eksportmarkeder. Det er kun lidt mindre end eksporten til Canada og Tyrkiet.
Vi har en del eksport og import af varer og ydelser til og fra Saudi-Arabien. Kan vi ikke sætte ind der?
- Nu er der en undersøgelse i gang om, hvad der helt konkret er sket. Og man kan også sige, at det pres, vi har været med til at lægge sammen med mange andre, har virket. I den forstand, at man er gået fra en påstand om, at han slet ikke havde været på konsulatet til, at ”jo, der var vist en slåskamp, hvor han desværre afgik ved døden”, til at man nu har erkendt, at han er blevet dræbt. Man har ovenikøbet beklaget det på forsiden af avisen i Saudi-Arabien og har ringet til hans familie og beklaget situation.
- Så der er klart en bevægelse som følge af det pres, vi har lagt, og det tager jeg som et godt tegn på, at det faktisk virker. Nu følger vi så udfaldet af den undersøgelse, der er sat i gang, og så konkluderer vi efterfølgende, siger Anders Samuelsen.
Men er det et ”godt tegn”, at Saudi-Arabien går fra ikke at indrømme til at indrømme? Skal der ikke mere på bordet, før du er tilfreds?
- Det er et meget usædvanligt, vil jeg sige, at saudierne vælger at gå så langt. Og det er helt oplagt fordi, at der er blevet lagt et pres fra alles side om, at det her er simpelthen fuldstændig uacceptabelt, og at man vil vide, hvad der er foregået. Så det giver mig et håb om, at vi kommer meget, meget tæt på den endelige sandhed. Og når vi har fået den undersøgelse og den rapport, som kommer ud af det, kan vi konkludere, hvad der videre skal ske, siger den danske udenrigsminister.
'Afviser intet'
Noget af det regeringen kan gøre er at udvise saudiarabiske diplomater fra Danmark. Det vil ifølge eksperter være et særdeles stærkt signal. Er det noget regeringen overvejer?
- Altså, vi afviser intet på nuværende tidspunkt. Men det, vi gør nu, er at afvente den rapport, som er ved at blive udarbejdet om, hvad der egentlig er sket. Når vi har den kan vi konkludere, hvad vi kan gøre yderligere. Nu har vi har sendt et klart signal ved at undlade at sende vores ambassadør til investeringskonferencen. Det har en række andre lande også valgt at gøre, og dermed er vi med til at fastholde presset på, at vi får den fulde og hele sandhed lagt på bordet.
Vil vi også undlade at deltage i lignende konferencer i Saudi-Arabien fremover, eller er det kun denne ene gang vi vælger at aflyse?
- Det er der ikke konkluderet på endnu. Det afhænger helt og fuldt af, hvad der kommer frem i den rapport, som er ved at blive udarbejdet nu, siger Anders Samuelsen.
Men er vores svar hidtil med at fordømme Saudi-Arabien og konkret at aflyse deltagelsen i en investeringskonference - flere dage efter, at andre større lande har gjort det samme - ikke et lidt forkølet svar?
- Nej, jeg synes, det er nogle meget klare svar. Det er usædvanligt at vælge at blive væk fra en konference som den investeringskonference, der skal afvikles. Det er et meget, meget tydeligt signal om utilfredshed. Samtidig med, at vi også har været tydelige i vores sprog, både statsministeren og jeg selv som udenrigsminister, i forhold til en fordømmelse af det, der er foregået.
- Dermed har vi været solidariske i forhold til at lægge presset på Saudi-Arabien for at flytte sig fra den helt absurde påstand om, at manden overhovedet ikke har været til stede på konsulatet til nu fuldt og helt at erkende, at han er blevet slået ihjel, og at de også beklager det på forsiden af deres egne aviser. Det er ikke noget, man er vant til i Saudi-Arabien, siger Anders Samuelsen.