Cordsen: 'Morten Messerschmidt stækket som udfordrer, så længe retssagen kører'

DR's politiske korrespondent Christine Cordsen ser her nærmere på, hvilken betydning det har, at Morten Messerschmidt nu er tiltalt i den såkaldte Meld og Feld-sag.

Ifølge Christine Cordsen kan Morten Messerschmidts uformelle position som kronprins i Dansk Folkeparti nu blive udfordret.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt bliver nu tiltalt i en sag om misbrug af knap 100.000 kroner i den såkaldte Meld- og Feld-sag. Det oplyste hans forsvarer, Peter Trudsø, tidligere i dag.

Morten Messerschmidt er bestemt ikke enig i anklagemyndighedens vurdering, men erkender, at der har "været noget sjusk i bogføringen".

Herunder ser DR's politiske korrespondent Christine Cordsen nærmere på, hvilken betydning sagen kan få for såvel Dansk Folkeparti som dets kronprins.

Morten Messerschmidt er tiltalt og ikke dømt. Hvad kommer tiltalen til at betyde for ham på kort sigt? For hans poster og politiske arbejde?

Morten Messerschmidt under et møde i Folketingssalen den 7. april 2021. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Der er ingen tvivl om, at Morten Messerschmidt havde håbet, at hele sagen ville blive afsluttet uden retssager. At konklusionen på efterforskningen havde været, at der ikke var basis for at anklage ham for noget kriminelt. For selvfølgelig er det altid alvorligt for en politiker at blive tiltalt i en svindelsag, og Dansk Folkeparti har bestemt ikke brug for flere dårlige sager midt i partiets dybe vælgerkrise.

Men når det er sagt, får retssagen næppe den store betydning for Messerschmidt på den korte bane. Han har fuld opbakning fra Dansk Folkeparti og vil ikke blive strippet for poster eller blive ramt af andre politiske konsekvenser i partiet.

Og når det angår vælgerne, så taler meget for, at de har gjort op, hvad de mener om sagen, og at dem, der vil forlade DF på grund af den sag, allerede har gjort det. Sagen har hængt over partiet i mere end fem år.

Messerschmidt er næstformand i DF. Hvilke politiske konsekvenser kan det få for ham på den lange bane – skulle han blive dømt?

Kristian Thulesen Dahl er formand for Dansk Folkeparti, mens Morten Messerschmidt af mange er set som kommende formand. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det er svært at forudsige mulige konsekvenser af en domfældelse. Det vil blandt andet afhænge af, hvor hård en dom der er tale om. Straffens størrelse vil også få betydning for, om et flertal i Folketinget vil dømme ham uegnet til at sidde i Folketinget.

Da Morten Messerschmidt i sommer blev udnævnt til næstformand, blev han også udråbt til at være kronprins i Dansk Folkeparti. Den uformelle position kan blive udfordret, hvis han bliver dømt for svindel. I forvejen er det ikke alle i DF, der ser ham som den nye formand efter Kristian Thulesen Dahl.

Hvad betyder det for Dansk Folkeparti, at deres næstformand nu tiltales i denne her sag?

Dansk Folkepartis tidligere formand, Pia Kjærsgaard, i samtale med Morten Messerschmidt den 2. februar 2021. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Timingen er elendig for Dansk Folkeparti, der kæmper med krise og vælgerflugt og kun lige ser ud til at have standset blødningen for et for partiet katastrofalt lavt niveau.

Til gengæld er der nu udsigt til en afslutning på sagen, der har plaget Messerschmidt og partiet i mere end fem år og været en af mange faktorer, der gør det svært at trække DF ud af krisen.

Og for Kristian Thulesen Dahl kan der blive mere ro på bagsmækken, og han har formentlig vundet noget mere tid til sin kamp for at vende meningsmålingerne. I hvert fald er Morten Messerschmidt stækket som udfordrer, så længe retssagen kører.