Morten Messerschmidt tiltales for misbrug af EU-midler for 100.000 kroner

Sagen mod Morten Messerschmidt handler om mulig svindel med EU-midler.

Morten Messerschmidt er nu tiltalt i Meld- og Feld-sagen. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt bliver tiltalt i en sag om misbrug af knap 100.000 kroner i den såkaldte Meld- og Feld-sag.

Det oplyser Messerschmidts forsvarer, Peter Trudsø.

- Som forsvarer for Morten Messerschmidt kan jeg oplyse, at jeg dags dato er blevet orienteret om, at SØIK (bagmandspolitiet, red.) ønsker Folketingets samtykke til, at min klient tiltales for at have opnået uberettiget støtte til en sommerkonference i Skagen i 2015, skriver forsvareren til DR.

Når Folketinget skal give tilladelse til, at der kan rejses en tiltale mod DF-næstformanden, skyldes det, at man ikke kan tiltale eller fængsle et folketingsmedlem, uden at resten af Folketinget har givet tilladelse til det. Det står i grundlovens § 57.

Sagen mod Morten Messerschmidt handler om mulig svindel med EU-midler gennem det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld, som Morten Messerschmidt dengang stod i spidsen for.

Misbrugte EU-penge til DF-møder

Beskyldningerne mod Morten Messerschmidt har gået på, at penge fra EU til Meld og Feld blev brugt til at finansiere sommergruppemøder i Dansk Folkeparti.

Pengene fra EU må ellers ikke bruges til nationale partier.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det "træls" at Messerschmidt og partiet skal "trækkes gennem en retssag".

- Men samtidig er det godt, at sagen nu kommer et skridt videre endelig afklaring. Det har vi ventet på i 6 år!

- Og jeg er tilfreds med, at der nu kun ser ud til at være ét forhold - sommergruppemødet i Skagen - som stadig er omtvistet.

Messerschmidts forsvarer oplyser, at der i anklageskriftet er nævnt et beløb på 98.835 kroner, som han altså er tiltalt for at have misbrugt til et sommergruppemøde i 2015.

Der har også været rejst kritik af brug af EU-midler til partiets sommergruppemøde i 2014, men det ser altså ikke ud til at være en del af tiltalen.

- Morten Messerschmidt ser frem til at få sagen afsluttet så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg forventer naturligvis en fuldstændig frifindelse, skriver forsvareren.

Degraderet og forfremmet igen

Da DR og Ekstra Bladet bragte afsløringer i sagen i 2016, blev Morten Messerschmidt degraderet internt i Dansk Folkeparti. Her mistede han sin plads i partiets ledelse.

Siden er Messerschmidt blevet næstformand i partiet.

Morten Messerschmidt slog i 2014 rekorden for flest stemmer ved et Europa-Parlamentsvalg nogensinde med 465.758 stemmer. Arkivfoto. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det er EU’s antisvindelenhed, OLAF, populært kaldet EU's svindeljægere, der har efterforsket sagen. OLAF er den eneste institution i EU, der kan afsløre, efterforske og standse svindel med EU's midler.

OLAF begyndte at efterforske sagen om misbrug af EU-midler i slutningen af 2015 på grund af flere historier i pressen om Meld og Feld.

Siden har OLAF overleveret sagen til SØIK, bagmandspolitiet, i Danmark.

Rigsadvokaten har her til eftermiddag bekræftet, at man har instillet til Justitsministeriet, at Folketinget giver samtykke til at rejse tiltale i sagen.