Cordsen: Løkke har ikke holdt Dansk Folkeparti ude

DF har ikke ønsket at gå i regering med Venstre, siger DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere i dag gjorde klart, at han ønsker at dele regeringsansvaret med flere partier, inviterede han kun to af de tre blå støttepartier til at gå med i regering.

Liberal Alliance og De Konservative fik en invitation. Det største støtteparti, Dansk Folkeparti, fik ingen. Men hvorfor?

- Jeg tror, at man skal se sådan på det, at Dansk Folkeparti ikke ønsker at være med. Det sagde Lars Løkke Rasmussen også meget klart i sin tale; at Kristian Thulesen Dahl var enig i analysen, at det, der kunne give stabilitet nu, var en trepartiregering, siger politisk korrespondent Christine Cordsen.

- Jeg er helt sikker på, at det ikke er sådan, at Løkke har holdt Dansk Folkeparti ude, tilføjer hun.

- Min vurdering er, at de er blevet enige om, at det ikke skulle være.

Politik og indflydelse holder DF på sidelinjen

Både politiske forskelle og Dansk Folkepartis vurdering af, hvor partiet får mest indflydelse, kan forklare dette.

- Dels er der nogle meget store uenigheder om EU-politikken, som ville gøre det meget svært med et regeringssamarbejde med Dansk Folkeparti, siger Christine Cordsen.

- Dels er det stadigvæk Thulesen Dahls analyse, at han får mest ud af at stå udenfor regeringen, som situationen er nu.

Og det kan der være noget om.

Hvis det ender med, at Venstre danner regering med Liberal Alliance og De Konservative, kan Dansk Folkeparti indtage rollen som eneste støtteparti til en blå regering. Det stiller ifølge Christine Cordsen partiet stærkt.

- Man vil få en situation, der minder om 00'erne og VKO-tiden, hvor Dansk Folkeparti stod som det eneste store, stærke støtteparti, som skulle forhandle ting igennem med regeringen, siger hun.

Svært med DF i regering

Anderledes svært ville det være at have Dansk Folkeparti med i en bred regering med fire partier - Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti.

På det seneste har spørgsmålet om topskattelettelser skabt problemer i blå blok, fordi Liberal Alliance har krævet topskattelettelser til alle topskattebetalere, mens Dansk Folkeparti har afvist topskattelettelser.

- Hvis man lavede en fire-parti-regering med den situation, som er nu, ville man ikke opnå andet end at flytte nogle slagsmål, der foregår udenfor regeringen, ind i regeringen, siger Christine Cordsen.

Den politiske korrespondent husker dog på, at ingen ved, hvordan en ny regering kommer til at se ud.

De Konservative og Liberal Alliance har begge sagt ja til at mødes med Venstres statsminister på mandag kl. 11:00 og 12:30 for at forhandle om et nyt regeringsgrundlag.