Butikstyve kan også ende på tålt ophold

Det er ikke kun hårdkogte kriminelle, der er på tålt ophold i Danmark.

Personer på tålt ophold i Danmark kan i realiteten være i den juridiske tilstand resten af deres liv. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Krigsforbrydere, voldtægtsmænd og mordere.

Sådan lyder integrationsminister Inger Støjbergs (V) beskrivelse i Politiken af de 69 personer, der i øjeblikket er på tålt ophold i Danmark og - hvis det går, som regeringen vil - bliver sendt til udrejsecentret Kærshovedgård i en skov ved Ikast til oktober.

Men der er også andre forseelser på synderegistrene. Det fremgår af et svar fra Inger Støjberg til Folketingets retsudvalg den 5. februar 2016. Dengang var der ifølge Rigspolitiet 67 personer på tålt ophold.

- Der er navnlig tale om domme for narkotikakriminalitet, voldskriminalitet og berigelseskriminalitet, herunder (butiks)tyveri og hæleri, svarede integrationsministeren.

- Hertil kommer, at flere af udlændingene er straffet for overtrædelse af udlændingeloven (manglende overholdelse af opholds- og meldepligt i Center Sandholm) og for forskellige overtrædelser af færdselsloven.

Personer på tålt ophold bliver som udgangspunkt anbragt på Center Sandholm i Nordsjælland, hvor de har meldepligt en til flere gange om ugen.

De kan ikke få opholdstilladelse, fordi de har begået kriminalitet, men FN's Flygtningekonvention dikterer, at de heller ikke kan sendes hjem, fordi de risikerer at blive henrettet eller tortureret i hjemlandet.

Grunden til, at de ikke kan hjemsendes, kan også være, at de nægter at skrive under på udsendelsespapirerne, og at hjemlandet derfor ikke vil tage imod dem.

Intet loft på tålt ophold

De udlændinge, som i øjeblikket opholder sig på tålt ophold i Danmark, kommer ifølge Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet fra:

Afghanistan, Algeriet, Bosnien-Hercegovina, Den Demokratiske Republik Congo, Eritrea, Irak, Iran, Kina, Libanon, Libyen, Somalia, Sri Lanka, Syrien og Tyrkiet.

Derudover er der et antal statsløse udlændinge.

Der er intet loft for, hvor længe en person kan opholde sig på tålt ophold. Men i 2012 fik en iransk statsborger Højesterets ord for, at fem år på tålt ophold var for meget.

Han var blevet idømt halvandet års fængsel for at stå vagt for pushere på Christiania, men kunne ikke sendes hjem. Derfor måtte han leve på tålt ophold.