Humanitære organisationer: Støjberg-stramninger grænser til konventionsbrud

Blandt andet forslaget om fodlænke er et problem og "indeholder et element af dobbelt straf", siger jurist.

Artikel 3 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention siger, at man ikke må udsætte personer for umenneskelig og nedværdigende behandling. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Man må ikke behandle personer umenneskeligt og nedværdigende, dikterer Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Men det kan Danmark komme til, hvis reglerne for tålt ophold bliver strammet yderligere. Det mener både Institut for Menneskerettigheder og Dansk Institut Mod Tortur, Dignity.

- Det er den forkerte vej at gå ud fra et humanitært perspektiv. Det er klart, at vi har ikke nogen interesse i, at personer på tålt ophold er i Danmark. Men vi er nødt til at acceptere, at vi ikke kan sende dem ud. De er nødt til at blive behandlet anstændigt ud fra de rettigheder, alle har, siger forsker hos Institut for Menneskerettigheder (IMR), Peter Vedel Kessing.

Samme melding kommer fra Therese Rytter, der chefjurist i Dignity.

Ifølge hende vil indskrænkningerne betyder, at Danmark vil være tæt på at krænke artikel 3 Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der siger, at man ikke må udsætte personer for umenneskelig og nedværdigende behandling.

- Hertil kommer, at man kan anføre, at der ved brug af fodlænke ligger et element af dobbelt straf, idet personerne på tålt ophold i hovedparten alle har udstået deres fængselsstraf, siger Therese Rytter, der chefjurist i Dignity.

Reaktionerne kommer, efter at integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) har meldt ud, at hun ønsker, at det skal være så "utåleligt som overhovedet muligt" at være på såkaldt tålt ophold i Danmark.

Hun indleder i dag et lynforløb for at stramme reglerne yderligere for personer på tålt ophold og vil blandt andet straffe dem med elektronisk fodlænke.

Therese Rytter mener, at det i den grad vil være en belastning for de 69 personer, der i dag er på tålt ophold. Mange af personer lider psykisk overlast og døjer med selvmordstanker.

- Dette skyldes, at der er tale om indskrænkninger af adskillige menneskerettigheder, herunder retten til familieliv og privatliv, bevægelsesfrihed, retten til sundhedsydelser. Og disse indskrænkninger vil alle være på ubestemt tid, siger hun.