Lidt mere end 250 missioner mod Islamisk Stat i Syrien og Irak nåede de danske kampfly at deltage i.
Men nu er det slut, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fredag.
Han oplyser, at det hele tiden har været meningen, at flyene skulle hjem efter seks måneder, og selvom der har været mulighed for en forlængelse, kommer det ikke til at ske:
- Efter opfordring fra blandt andet koalitionen er konklusionen, at der er andre områder, hvor vi kan bidrage mere effektivt. Derfor vil vi nu hjælpe med nogle ekstra konstruktions- og ingeniørtropper, siger udenrigsministeren.
Det er også det mest fornuftige, siger næstformanden i Det Udenrigspolitiske Nævn, Nick Hækkerup (S):
- Det er vigtigt, at vi er med til at bekæmpe IS, men det er selvfølgelig ikke en opgave, vi kan løfte alene, og derfor yder vi vores bidrag i perioder, som vi har gjort nu, siger han.
Vi skal passe på flyene
Nick Hækkerup mener ikke, at flyene og de udsendte soldater kan være ude i længere tid ad gangen end seks måneder:
- Det er godt at trække dem tilbage netop nu, fordi vi skal behandle vores soldater og materialer ordentligt, ellers slider vi på dem.
Det er Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, enig i:
- Vi har kun de fly, vi har, og derfor skal vi passe på dem. Men vi støtter, hvis det bliver foreslået at sende dem ud igen. Det ligger bare ikke i kortene lige nu, siger hun.
Bidrage på andre måder
Hos De Radikale ser man også positivt på tilbagetrækningen af flyene og på de ingeniørtropper, som man nu vil sende i stedet:
- Der er større behov for at sætte stabiliserende indsatser ind som eksempelvis ingeniørtropperne. For hvis ikke civilbefolkningen får et bedre liv af, at vi befrier byer fra IS, så er vi jo lige vidt, siger partiets forsvarsordfører, Martin Lidegaard (R).
Danmarks militære bidrag består fremover af specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset og et transportfly. Derudover har Danmark en militær radar, som overvåger Syrien og Irak.
Den brede kreds af partier, der bakker op om bidraget, består udover VLAK-regeringen af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale.