De danske F16-kampfly trækkes nu tilbage fra Syrien og Irak, hvor de har deltaget i bombetogter mod Islamisk Stat. Alene den seneste uge har kampflyene fløjet 11 missioner og anvendt otte præcisionsbomber.
- Vi har besluttet at trække de danske kampfly hjem som planlagt. Til gengæld vil vi hjælpe koalitionen med nogle konstruktions- og ingeniørtropper, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).
I april besluttede et bredt flertal i Folketinget at sende syv kampfly af sted som en del af et større militært bidrag til den internationale koalition mod terrororganisationen.
Det har hele tiden været meningen, at kampflyene skulle trækkes hjem til Danmark efter senest seks måneder.
Folketingsflertallet har på et møde i Udenrigspolitisk Nævn fredag formiddag besluttet ikke at forlænge bidraget, og dermed trækkes flyene altså efter planen hjem - det sker medio december.
Fra januar 2017 vil Danmarks militære bidrag således bestå af et radarbidrag på op til 30 personer, et kapacitetsopbygningsbidrag i Irak på op til 150 soldater, et styrkebidrag der omfatter specialoperationsstyrker på op til 60 personer samt op til cirka 20 stabsofficerer tilknyttet koalitionens hovedkvarterer.
Tilbagetrækningen af kampflyene er ikke et udtryk for en nedprioritering af Danmarks militære engagement i kampen mod Islamisk Stat.
I det nye regeringsgrundlag står det blandt andet, at "Danmark skal fortsætte med at bidrage aktivt til internationale militære operationer".
Danmarks militære bidrag består fremover af specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset og et transportfly. Derudover har Danmark en militær radar, som overvåger Syrien og Irak.
Den brede kreds af partier, der bakker op om bidraget, består udover VLAK-regeringen af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale.
Danmark har tidligere bidraget med kampfly i kampen mod Islamisk Stat, hvor der blev gennemført 547 missioner og smidt 503 bomber over Irak, men flyene blev kaldt hjem på grund af slitage, stress blandt arbejderne og manglende arbejdskraft.