Nordea lider af en markant mangel på etik og moral, lyder det i et hårdt angreb på banken fra kulturminister Bertel Haarder (V).
Ministeren kritiserer Nordea, som senest er kommet i et negativt søgelys på grund af bankens rolle i de såkaldte #panamapapers, hvor Nordea blandt andet har samarbejdet med advokatfirmaet Mossack Fonseca om at oprette selskaber på vegne af kunder.
- Der går tilsyneladende en lige linje fra Nordeas dunkle medansvar for OW Bunker-svindelen til bankens Panama-aktiviteter og bestyrelsesformand Bjørn Wahlroos’ kynisk-arrogante optræden hos PFA sidste år, skriver Bertel Haarder i et debatindlæg i dagens udgave af Børsen.
Bertel Haarder efterlyser oven på lækken af de mange tusinde dokumenter fra Panama ”erhvervsfolk og kommentatorer, der markerer betydningens af virksomhedernes moralkapital”.
- Etikken bliver en vigtig konkurrenceparameter i fremtiden, hvor det ikke er nok, at en handling er lovlig. Den skal også kunne forsvares moralsk over for borgerne, skriver Bertel Haarder.
- Guldflippernes smartness hører fortiden til. Dem, der udnytter markedsøkonomien til det yderste, skader den mest. Derfor bør især liberale og borgerlige tone rent flag.
Har længe haft lyst til at skrive det
Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Bertel Haarder, men Berlingske har formået at få ham i tale:
- Jeg har længe haft lyst til at skrive det. Jeg mener præcis, det som jeg skriver. Hverken mere eller mindre. Men jeg er ikke ordfører på området, og jeg ønsker derfor ikke at gå længere ind i en debat, siger Bertel Haarder til Berlingske.
Skatteminister Karsten Lauritzen kaldet det ”en kontant karakteristik”, som ministerkollegaen Bertel Haarder kommer med, men skatteministeren erklærer sig ikke uenig.
- Jeg tror ikke, at jeg vil formulere det sådan som skatteminister, men det er udtryk for, at min kollega, kulturministeren, nok føler det samme som mange ganske almindelige danskere føler. Det kan jeg et stykke hen ad vejen godt forstå, siger Karsten Lauritzen.
Karsten Lauritzen ser Bertel Haarders kritik af Nordea som en måde at efterlyse mere selvjustits i finansverdenen og bankerne generelt. Det forstår skatteministeren godt.
- Det er helt tydeligt, at der historisk set er nogle banker, som har lavet noget, der i hvert fald er at operere i gråzonen. Det har de jo selv erkendt, siger Karsten Lauritzen.
Nordea meddeler i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at man grundlæggende er enig med kulturministeren i, at banken skal have styr på etik og moral.
- Vi er enige med ministeren i, at vi som bank er en central aktør i erhvervslivet og dermed samfundet, hvor værdier som etik og ansvarlighed skal være på plads. Det er et ansvar, som vi bestemt ønsker at leve op til i Nordea. Vi har klare etiske standarder for vores virke og en klar politik for skatterådgivning; Vi medvirker ikke til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse, skriver Nordeas pressechef, Martin Kjærsgaard Nielsen i en mail.