ARKIVBILLEDER Bertel Haarders 22 år i regering

Bertel Haarder nåede netop at sætte rekord som den længst siddende minister siden parlamentarismens indtog i Danmark.

  • Bertel Haarders lange ministertid startede i 1982, hvor han under Poul Schlüters firekløverregering blev udnævnt som undervisningsminister. (Foto: © MOGENS LADEGAARD, Scanpix)
  • I 1987 blev ministerposten udvidet til undervisnings- og forskningsminister, som han besad indtil 1993. (Foto: © MOGENS LADEGAARD, Scanpix)
  • I 1997 fik Bertel Haarder samtidig sin næstformandspost i Europa-Parlamentet i Strasbourg. (Foto: © ERIK LUNTANG, Scanpix)
  • Bertel Haarder fik status som en anerkendt EU-politiker, der høstede gode resultater for Venstre i Europa-Parlamentet. (Foto: © MOGENS FLINDT, Scanpix)
  • Gennem sin politiske karriere har Bertel Haarder fremlagt op til flere regeringsforslag og udspil til ændring af lovgivningen. Her fremlægger han som integrationsminister den nye udlændingelov i 2002. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Bertel Haarders ministertid spænder over en længere række ministerrokader, hvor han både selv har overdraget og overtaget ministerposter. (Foto: © christian Als, Scanpix)
  • I 2001 kan den afgående udenrigsminister Mogens Lykketoft eksempelvis ønske Bertel Haarder tillykke med den nye titel som minister for flygtninge, indvandrere og integration samt Europaminister. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)
  • Igen i 2005 skal en ny regering etableres, og her overdrager Ulla Tørnæs undervisningsministeriet til Bertel Haarder, der derfor endnu en gang bliver Undervisningsminister. (Foto: © kristian Juul Pedersen, Scanpix)
  • I sine 22 år som minister har Bertel Haarder været med til at implementere en række ændrede reformer, der har skabt både begejstring og harme blandt befolkningen. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)
  • Blandt andet resulterede afskaffelsen af gruppeeksamen i 2005, som Bertel Haarder orkestrerede som daværende undervisningsminister, i høje opråb og demonstrationer fra flere danske elever. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)
  • Bertel Haarder vil især blive husket som fremtrædende figur i kulturpolitiske anliggende. Her deltager han sammen med daværende videnskabsminister Helge Sander og kronprins Frederik i et pressemøde om Galathea Ekspeditionen. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Under sin lange politiske karriere har Bertel Haarder været med til at markere flere politiske og historiske milepæle. Under sin tid som kulturminister i 2006 deltog han blandt andet i indvielsen af den første muslimske gravplads i Danmark. (Foto: © Brian Berg, Scanpix)
  • Bertel Haarder efterlader sig et aftryk i dansk politik af en temperamentsfuld og stædig herre, der ikke er bleg for at synge højt med på festsange og skeje ud, når lejligheden byder sig. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)
1 / 13

Bertel Haarder satte i starten af oktober historisk rekord i dansk politik, som den længst siddende minister siden parlamentarismens fødsel i 1901. På det tidspunkt havde han været minister i 7.853 dage. En milepæl som DR Nyheder markerede med et længere portræt af hovedpersonen, som du kan læse her.

I dag stopper Bertel Haarder som minister, og det sætter et midlertidigt punktum for en karriere på sammenlagt 22 år i spidsen af dansk politik.

Gennem sin politiske karriere vil danskerne især huske Bertel Haarder for sit temperament, sin stædighed og for perlerækken af ministerposter, som han har besat, og ikke mindst for de lovforslag, som han har påvirket og implementeret.

Se et udpluk af Bertel Haarders politiske liv i billeder i galleriet i toppen af artiklen.