Anders Samuelsen: Dialogkaffe duer ikke i kampen mod terror

Udenrigsministeren vil sætte hårdt mod hårdt i kampen mod terror, siger han efter angreb i London.

Udenrigsminister Anders Samuelsen, statsminister Lars Løkke og mange andre danske politikere har været ude at fordømme terrorangrebet i London. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Syv civile og tre gerningsmænd er dræbt i forbindelse med angreb i London lørdag aften.

Først kørte en varevogn ind i folk på London Bridge, og tre mænd fortsatte efterfølgende deres blodige togt med at stikke folk ned med kniv i et markedsområde fyldt med pubber og restauranter.

Det er blot det seneste angreb, som Europa og i særdeleshed Storbritannien er blevet ramt af på det seneste.

Efterfølgende udtalte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at "vi kommer til at sætte hårdt mod hårdt, og vi kommer til at vinde" kampen mod terror.

Hvad mener du, når du siger, at vi skal sætte hårdt mod hårdt mod terror?

- Der er ikke tid til dialogkaffe.

- Det er tid til et kontant opgør mod disse rædselsfulde mennesker, som kun har ét mål: Nemlig at dræbe vores demokrati, vores frisind og vores fredelige måde at leve sammen på og respektere hinanden på.

Hvad er det konkret, vi kan gøre, når du siger, at der ikke er tid til dialog?

- Fra dansk side gør vi allerede en række ting. Vi udvider vores troppebidrag i kampen mod Islamisk Stat, vi har danske tropper, som nu også kan operere inde i Syrien, og vi bidrager militært i Afghanistan.

- Vi har netop indviet et nyt nationalt sikkerheds- og operationscenter for politiet, vi bekæmper radikaliseringen i fængslerne og i de kriminelle miljøer.

- Vi har bevilget 415 millioner kroner til Forsvarets Efterretningstjeneste til blandt andet brug for analyser af terrortruslen fra udlandet.

- Politiet er blevet styrket markant, og vi har styrket indsatsen mod fremmedkrigere, vi har indført en midlertidig grænsekontrol, og vi har med EU fået lukket for migrationsruten i Vestbalkan.

- Og vi giver et substantielt løft til Forsvaret. Desuden er der andre tiltag på vej.

Hvad skal vi som borgere gøre?

- Det er min opfordring, at man holder øjne og ører åbne. Den måde man fik fat i Kundby-pigen på og fik forhindret en terrorhandling fra hende, skete på den måde, at folk omkring hende opdagede, at der var noget på spil, og at hun ændrede markant adfærd.

Er alle disse tiltag nok, når man bare kan tage en bil eller en varevogn og pløje mennesker ned?

- Det er ikke nok, så længe der er nogen, som gør sådan noget. Man vinder ikke denne kamp på en uge. Det er et langt og sejt træk. Det var det også med IRA og Rote Armee Fraktion.

- Vi gør noget. Der opstår nogle gange en myte om, at vi ingenting foretager os, og at vi bare venter på, at det næste angreb sker.

- Det er ikke tilfældet. Vi gør meget. Vi forsøger at infiltrere miljøer, hvor den slags ting opstår. Men vi løser ikke problemet i morgen, for man kan bare leje nogle biler, tage lange knive med og gå løs på folk.

- Det er den brutale sandhed, vi skal forholde os til. Indtil videre er det lykkedes os i Danmark at undgå lignende ting, som vi har set i Tyskland, Sverige, Frankrig og Storbritannien.

Skal vi være nervøse for, at noget lignende kan ske i Danmark?

- Der skal bare tre vanvittige mennesker fra mørket til, for at sådan en handling kan ske. Så det kan ske i Danmark. Det er en del af den barske virkelighed, vi lever i.

Dansk politi er i forvejen i forhøjet beredskab som følge af den generelle terrortrussel, og derfor medfører hændelsen i London ikke på nuværende tidspunkt yderligere ændringer i politiets beredskab herhjemme.

/ritzau/