Det er langt fra realistisk, at enten Alternativets Uffe Elbæk eller Enhedslistens Pernille Skipper bliver statsminister efter næste folketingsvalg, selvom begge nu er officielle kandidater.
Men det er i den grad realistisk, at vejen hen mod, at enten Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) bliver statsminister, kan blive meget længere, end den plejer at være, lyder det fra politisk korrespondent Uffe Tang.
- Regeringsdannelsen efter næste valg tegner til at blive noget, vi slet ikke har været vant til i Danmark. Det plejer at gå gelinde, men som det tegner i øjeblikket, kan vi komme til at se noget, som er meget kaotisk og besværligt, siger han.
- Det har vi allerede set i mange andre lande, hvor man har brugt måneder på overhovedet at få dannet en regering. Det kan også komme til at ramme Danmark. Et forløb, der kan trække ud i månedsvis og måske ende i nyvalg, siger Uffe Tang.
Forskel på Elbæk og Skipper
Situationen i oppositionsblokken er nu den, at der er hele tre statsministerkandidater. Udover S-formand Mette Frederiksen er det Alternativets Uffe Elbæk og Enhedslistens Pernille Skipper.
Vælgerne skal dog huske, at der er væsentlig forskel på de to sidstnævntes kandidatur.
Uffe Elbæk har nemlig meldt ud, at de mandater, Alternativet får ved næste valg, skal trækkes ud af ligningen - altså at Mette Frederiksen ikke som udgangspunkt kan regne med dem, når hun skal forsøge at danne flertal i tilfælde af valgsejr.
Den manøvre lægger Pernille Skipper ikke op til. Hun afviser, at Enhedslisten vil trække deres mandater ud af ligningen.
- Hun peger i første omgang på Mette Frederiksen som statsministerkandidat, men hun siger, at i det tilfælde, at de partier, der ligger til venstre for Socialdemokratiet, har flere mandater, så synes hun, man skal have en diskussion af, hvem der skal være statsminister, og der stiller hun sig til rådighed, siger Uffe Tang.
- Pernille Skipper får gjort opmærksom på, at det ikke kun er Alternativet, der er klar til at tage det endegyldige ansvar. Det er selvfølgelig en måde at sige på, at "vi synes også, at det kan blive lidt for meget, at alting handler om to forskellige statsministerkandidater, og at Dansk Folkeparti kommer til at bestemme det hele". Så det er en form for frigørelse, siger han.
Kaos på rød side
Uanset hvad er det en torn i øjet på Mette Frederiksen og hendes drømme om at blive statsminister efter næste folketingsvalg, vurderer Uffe Tang.
- Kaosset på den røde side i dansk politik er helt enormt, i hvert fald hvis man kigger på de måleforhold, vi plejer at bruge i dansk politik. Vi har set meget ballade på den blå side i den her regeringsperiode, men den næste kan blive helt afsindig festlig.
- Så selvfølgelig er det en svækkelse af rød blok som sådan, men de her blokke er så meget i opløsning i øjeblikket, så jeg tror, at Mette Frederiksen arbejder med nogle helt andre planer. Jeg tror, hun håber at kunne lave noget, hvor hun får noget passiv støtte, måske fra venstrefløjen, og hvis ikke fra dem, så måske fra Dansk Folkeparti i sidste ende, siger Uffe Tang.
Det seneste vægtede gennemsnit af meningsmålinger viser, at de tre partier Enhedslisten, SF og Alternativet står til at få omkring 17 procent af stemmerne. Socialdemokratiet står alene til at mønstre 26,3 procent af vælgerne.