Det er ikke kun De Radikale, som skaber dårlig stemning i rød blok forud for mødet på tirsdag mellem de fem partiledere. Det er partiledernes første møde i femten måneder.
Også Alternativet og Enhedslisten skruer nu op for kritikken af Socialdemokratiets ledelse. Både Alternativet og Enhedslisten har fået nok af gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der bliver et selvstændigt tema på mødet i næste uge.
- Det er meget svært at have tillid til nogen, der taler så respektløst og grimt, som der bliver gjort fra ledende skikkelser i Socialdemokratiet lige nu. Tillid handler også om respekt og den har jeg svært ved at se lige nu, lyder det fra Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist i P1 programmet Slotsholmen.
Hvad betyder det?
- At det er svært at samarbejde. Derfor er jeg glad for, at partilederne mødes på tirsdag, siger han.
Det er på tirsdag, at alle partilederne fra rød blok mødes på S-formand Mette Frederiksens kontor. Også Enhedslistens Pernille Skipper har Henrik Sass Larsen på dagsordenen.
Det sker på baggrund af flere udtalelser på det seneste, hvor Sass i Information har kaldt kritikerne af Socialdemokratiets højredrejning af udlændingepolitikken for utopiske humanister.
Bør tænke sig om
Senest har Sass i Ekstra Bladet udtalt, at udlændingepolitikken er blevet nødvendighedens politik. Og forstår kritikerne ikke det, så kan de rejse til Sverige, og kommer man tilbage og stadig synes, at Sverige er skøn, så minder det om dem, der i firserne tog til DDR og Sovjet og kom tilbage og sagde, at det så godt ud.
- Det er jo ikke engang det grimmeste, han har sagt. Jeg synes, han skal til at overveje, hvordan han taler. Altså, hvordan han taler om dem, som han gerne ville have skal bakke op om ham. Han har vel ministerdrømme, går jeg ud fra, så mon ikke han skulle til at tænke sig om, siger Pernille Skipper.
Da hun i Slotsholmen får spørgsmålet, om det bliver hyggeligt på tirsdag, svarer hun:
- Ja, i hvert fald kommer Henrik Sass Larsen ikke.
Henrik Sass Larsen bliver imidlertid ikke det eneste tema på det røde topmøde.
Alt er i spil
Enhedslisten har tidligere forklaret, at partiet vil være en hårdere opposition end tidligere, men nu uddyber Pernille Skipper, at hun har svært ved at forestille sig, at Enhedslisten vil acceptere, at Socialdemokratiet laver økonomisk politik med de borgerlige på samme måde, som det skete i Helle Thorning-Schmidts periode som statsminister.
- Det nye er, at vi kommer til at arbejde med nogle andre parlamentariske redskaber. Alting er i spil. Der er ikke noget, som er udelukket. Summa summarum: Jeg kan ikke forestille mig, at denne diskussion ender med, at vi gør, som vi altid har gjort. Fordi vi så, hvordan det gik sidst.
Hvad betyder det?
- Det er klart, at hvis man begynder at lege med at stille krav, så skal man også være villig til at tage konsekvensen af det i sidste ende, siger Pernille Skipper.
Altså, tidligere har I sagt, at det ikke gav den store mening at vælte Socialdemokratiet, for så kom der bare en borgerlig statsminister. Siger I nu: Tjo, måske?
- Det er en del af diskussionen. Det er fuldstændig rigtigt, siger Pernille Skipper, der undrer sig over, at rød blok ikke har et fælles projekt.
- Det slår revner for tiden. Vi anser rød blok for at være død på mange måder. Der er ikke et fælles projekt. Vi er ikke samlet om noget projekt om at bekæmpe fattigdom, ulighed eller grøn omstilling.
- Jeg håber, at når vi kommer til mødet på tirsdag, at vi ikke kun skal hygge os og spise frokost, men at vi skal diskutere politik. Det har vi behov for. Hvad er vi egentlig enige om? Hvad kan vi samles om, siger Pernille Skipper og tilføjer:
- Det er et ret afgørende møde.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen.