Alternativets hovedbestyrelse afgør først Focks fremtid efter hemmelige samtaler

Hovedbestyrelsens tillid til den politiske leder er ikke endeligt afgjort endnu.

Alternativets hovedbestyrelse holder de kommende dage en række hemmelige møder med anonyme folk om Josephine Focks omdiskuterede ledelsesstil. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Tirsdag aften udtrykte Alternativets hovedbestyrelse fuld tillid til Josephine Fock. Men det er ikke den endelige konklusion i sagen, hvor den nyvalgte politiske leder anklages for en meget voldsom ledelsesstil.

Hovedbestyrelsen har nemlig i de kommende dage fortrolige møder med en række folk, der på bestyrelsens opfordring vil fortælle deres side af sagen. Først derefter vil hovedbestyrelsen melde noget ud.

Det fortæller hovedbestyrelsens talsperson, Jesper Callesen:

- Vi har nedsat en gruppe, der i løbet af de næste dage vil have samtaler med folk.

Talspersonen vil ikke fortælle, om der er tale om samtaler med de fire anonyme kilder, der i lørdags i dagbladet Information beskyldte Josephine Fock for at have overfuset og rusket i folk, da hun fra 2015-2018 var medlem af Folketinget.

- For at sikre et trygt forløb for kilderne udtaler vi os ikke løbende om samtalernes indhold, hvem vi har talt med eller hvornår, siger Jesper Callesen i dag.

Hovedbestyrelsens tillidserklæring var ikke endelig

Tirsdag aften mødte Josephine Fock selv op til et møde i hovedbestyrelsen for at forklare sin side af sagen. Ingen af de anonyme kilder fra Information mødte op.

Efter mødet udtrykte hovedbestyrelsen fuld tillid til Josephine Fock.

- Josephine gjorde rede for sit perspektiv, og der var en efterfølgende samtale. Der er ikke før mødet eller på mødet kommet noget frem, der støtter anklagerne i artiklen, skrev Jesper Callesen i en pressemeddelelse efter mødet.

Men i dag forklarer han, at tillidserklæringen ikke var en endelig konklusion:

- Den fulde tillid, hovedbestyrelsen udtrykte til Josephine Fock efter mødet tirsdag, var en status på grundlag af de skriftlige udsagn, vi havde modtaget på det tidspunkt, og Josephines perspektiv. Nogle af disse skriftlige udsagn får vi nu uddybet gennem samtalerne.

- I løbet af næste uge vil vi på baggrund af samtalerne melde noget ud fra hovedbestyrelsen.

Partiets tidligere politiske leder, Uffe Elbæk, der stiftede Alternativet sammen med netop Josephine Fock, meddelte onsdag, at han gerne møder op og taler med hovedbestyrelsen.

- Jeg har et ansvar for, hvad der er sket i min tid som politisk leder i Alternativet. Derfor har jeg taget imod hovedbestyrelsens åbne invitation til medlemmer for at fortælle dem om bl.a. de episoder, som Information har beskrevet, og som jeg har bevidnet eller været orienteret om, skrev Uffe Elbæk.

Fock: Jeg var ikke den bedste version af mig selv

En tredje medstifter af partiet og tidligere kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, har i dag meddelt i et indlæg i Politiken, at han melder sig ud af partiet og bliver løsganger i Københavns Borgerrepræsentation.

- Hvad der længe har været kendt internt i partiet og i journalistiske kredse, er nu tydeligt for en hver. Partiets sjæl er ædt op indefra, skriver han i indlægget, hvor han samtidig kritiserer både Josephine Fock og partiets hovedbestyrelse for håndteringen af hele sagen.

Onsdag stod partiets tidligere pressechef Magnus Haslebo også frem og fortalte, at han i sin tid i partiet på Christiansborg har lagt øre til flere, der har været udsat for grænseoverskridende adfærd fra Josephine Fock:

- Det er noget med at gå meget tæt, overskride den personlige grænse og råbe, så man kan smage, hvad hun har fået til frokost - lige op i ansigtet, sagde han.

Josephine Fock har selv afvist beskyldningerne, men hun erkender, at de første år som nyt parti i Folketinget var "en meget heftig periode".

- Vi var et helt nystartet parti, og jeg var ikke den bedste version af mig selv. Så jeg kan godt være kommet til at råbe ad nogen, sagde den politiske leder i går i et interview i P1-programmet Slotsholmen.