Forestil dig en politisk leder, som ikke vil stemme på sit eget parti.
Det lyder vanvittigt, for den politiske frontfigur er jo netop den, der skal gå gennem ild og vand for at overbevise vælgerne om, at hans eller hendes parti er det helt rette at sætte kryds ved.
Men sådan er situationen lige nu i Alternativet.
Efter en uge med kaos i partiet, hvor den nyvalgte leder, Josephine Fock, er blevet beskyldt for at overfuse, råbe af og sågar ruske ansatte eller frivillige i partiet, var hun i dag gæst i P1's politiske program, Slotsholmen. Og her kom hun med den opsigtsvækkende erkendelse.
- Hvis jeg sad som dansk vælger nu, vil jeg tænke: Hold nu op, hvad har de gang i hos Alternativet.
Ville du så ikke stemme på Alternativet?
- Lige nu ville jeg have svært ved at have tillid til os som parti. Det vil jeg gerne erkende.
Ville du ikke sætte dit kryds ved Alternativet, hvis der var valg i morgen?
- Det ville jeg have meget svært ved, før jeg har set Alternativet bevise, at vi kan opføre os ordentligt.
Leger Alternativet med sin eksistens?
- Ja, lige nu gør vi. Det her gavner ingenting, siger hun
Herunder kan du høre hele interviewet
Ja, jeg er gået over grænsen
Lad os lige starte med at skrue tiden nogle dage tilbage. Her offentliggjorde Information den artikel, som satte brand i Alternativet.
Avisen havde et stort portræt af Josephine Fock, som den 1. februar vandt et kampvalg om at blive ny politisk leder i partiet.
Portrættet baserede sig på 23 kilder, der havde arbejdet sammen med Fock i årene fra 2015 til 2018, hvor hun var medlem af Folketinget. Fra 2015 til 2017 havde hun en central plads i partiet som forkvinde for folketingsgruppen. Det var en nøglerolle, hvor hun reelt var den daglige leder af Alternativet på Christiansborg.
Flere anonyme kilder berettede om, hvordan Fock kunne overfuse folk, eksplodere i raseri og være intimiderende. Ja, nogle talte endda om, hun i flere situationer havde rusket i folk, når hun blev vred.
Det blev hun spurgt ind til i Slotsholmen.
Josephine Fock, har du rusket i nogen?
- Nej, det har jeg ikke. Men jeg vil gerne erkende, at det var en meget heftig periode. Vi var et helt nystartet parti, og jeg var ikke den bedste version af mig selv. Så jeg kan godt være kommet til at råbe ad nogen. Så håber jeg, at jeg har været i stand til at gå ind og sige undskyld bagefter. Men jeg kan slet ikke genkende det billede, der bliver tegnet.
Var du i stand til at sige undskyld?
- Jeg snakkede med en rigtig god kollega i går som sagde: Josephine, jeg kan slet ikke genkende det billede, der er af dig. Jeg har oplevet dig råbe ad én person én gang, og der gik du ind og sagde undskyld bagefter.
Hvad vil det sige ikke at være den bedste version af sig selv?
- Det vil sige, at man kommer til at råbe, fordi man er så presset. Og jeg var meget presset på det tidspunkt. Det er noget, jeg har reflekteret meget over, og jeg tror sådan set ikke, det er nogen, der har skyld i det her. Det er ret logisk. Vi var en nystartet organisation, og vi var alle oprindelige frivillige. Vi knoklede dag og nat for at få Alternativet op at stå. Det var en intens periode.
Gik du over grænsen?
- Jeg er helt klart gået over grænsen ved at komme til at råbe ad nogen. Det vedstår jeg mig fuldstændigt.
Ansatte græd efter overfusning
Siden Informations artikel udkom lørdag, er partiets tidligere pressechef Magnus Haslebo stået frem med en kritik af Josephine Fock.
- Jeg har siddet med de mennesker, det er gået ud over, og har forsøgt at samle dem op bagefter, hvor de sad med tårer i øjnene og rystede efter en tur med Fock.
Hvad var de udsat for?
- De var udsat for verbale overfusninger ud af det blå. De var udsat for, at hun kunne komme bragende ind på et kontor og allerede være oppe i det røde felt, fortæller han.
Han siger, at han også selv havde sine ture med Josephine Fock.
- Vi tog nogle gevaldige skænderier, som er ud over, hvad jeg har oplevet med andre.
Josephine Fock siger, at hun ikke kan genkende det billede, som Magnus Haslebo tegner.
- Det, der også er med Magnus, er, at der blev lavet en fratrædelsesaftale med ham. Jeg ønsker ikke at gå ind i, hvorfor den aftale blev lavet, men jeg vil sige, at man ikke bare laver en fratrædelsesaftale med en person, uden der er noget, der er løbet forud.
Så du tager ham ikke seriøst?
- Jeg tager ham meget, meget seriøst, men jeg vil bare sige, at man ikke laver en fratrædelsesaftale med en person, uden der er nogle konkrete ting, der leder op til.
Hvorfor trækker du den fratrædelsesaftale frem?
- Det gør jeg selvfølgelig, fordi der i sådan en fratrædelsesaftale ligger en loyalitetsforpligtelse. En forpligtelse i forhold til, at det er Alternativet, der er det vigtige, og at man ikke må skade Alternativet. Og når man går ud og deltager i en diskusion om konkrete personalesager, så skader det Alternativet. Det skader også Alternativet, at jeg bliver tvunget til stå nu og her og diskutere det her, siger Josephine Fock.
Elbæk vil tale med hovedbestyrelsen
Efter artiklen i Information har der været heftig mødeaktivitet i Alternativet. Tirsdag var der møde blandt de fem medlemmer af folketinggruppen. De støttede alle den daværende politiske ordfører Rasmus Nordqvist som ny politisk leder, men han måtte altså se sig slået af Josephine Fock.
Efterfølgende var den nuværende gruppeforkvinde, Susanne Zimmer, ikke tydelig i sin opbakning til den nye leder.
- Vi har tillid til, at vi kan få et politisk samarbejde til at fungere. Vi har et kæmp- godt politisk projekt, som vi i fællesskab løfter.
Men har I tillid til Josephine Fock?
- Vi har tillid til det arbejde, vi skal have med hende, og vi har gode aftaler i forhold til, hvordan vi skal samarbejde, sagde hun.
Senere samme dag gav partiets hovedbestyrelse sin opbaknning til Fock. Men samtidig var meldingen, at hovedbestyrelsen gerne vil høre fra dem, der har nogle oplevelser at fortælle om.
Og den invitation har partiets grudlægger og ubestridte frontfigur i de første år, Uffe Elbæk, taget imod.
Der må vel være foregået noget, siden Uffe Elbæk nu går til hovedbestyrelsen?
- jeg ved ikke, hvad det er for nogen sager. Jeg synes, det er rigtig fint, at han henvender sig til hovedbestyrelsen, men for mig at se handler det om, at vi nu skal have ryddet op og komme videre. Hvis der er nogle sager, er det nogle gamle sager, siger Josephine Fock.