Det undrer forsvarsadvokat Mads Kramme, at den øverste ledelse i Københavns Politik fik slettet deres mailkonti, før Tibet-kommissionen overhovedet gik i gang med at undersøge, hvor den ulovlige ordre om at stoppe fredelige demonstranter i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i 2012 kom fra.
Han repræsenterede politikommissær Henrik Oryé, der er den ene af de to politifolk, som fik kritik af Tibet-kommissionen og kan se frem mod en disciplinær sag i tjenestemandssystemet.
Politifolkene bærer ansvaret for de grundlovstridige krænkelser af demonstranterne i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i 2012. Den øverste ledelse i Københavns Politi gik fri.
- Det styrker min mistanke om og opfattelse af, at ansvaret er placeret forkert i den her sag. Jeg kan ikke vide det, men der er helt centrale oplysninger, som vi ikke har fået, og som kunne have ført til, at ansvaret skulle placeres et andet sted, måske højere oppe, siger Mads Kramme.
Advokat: Tvivl bør komme ham til gode
Han mener, at de nye oplysninger bør give anledning til, at Tibet-kommissionens konklusioner kigges igennem og blødes op.
- Konklusionen bør tilføres mere usikkerhed om, hvor ansvaret skal placeres. Det mener jeg rimeligvis, man må gøre. Den tvivl, der nu er opstået, bør komme min klient og hans kollega til gode. Det her svækker styrken af de konklusioner, når så centralt materiale mangler, siger Mads Kramme.
Politiets IT-systemer gemmer, ifølge Rigspolitiet, kun slettede mails i 30 dage. Herefter findes der ingen backup. Hverken af de enkelte mails, som medarbejdere selv har slettet, eller af den øverste ledelses mailbokse, der er blevet slettet helt, efter de har forladt deres job.
Og det har forhindret Tibet-kommissionen i at nå til bunds i Tibet-sagen. Særligt når det gælder Københavns Politis øverste ledelses rolle, forklarer kommissionens formand, Tuk Bagger.
Politiforbund: Konklusion står svagere
I Politiforbundet erklærer formand Claus Oxfeldt sig "overrasket" over de nye oplysninger i sagen.
- Jeg var ikke klar over det. Men når det er sagt, så er det en praksis, og jeg håber, at man laver den praksis om. For det giver jo ingen mening, at man kan se konti for dem, der er ansat, men ikke for dem, der ikke længere er ansat i politiet, siger Claus Oxfeldt:
- Jeg har ikke grund til at tro andet, end at politiledelsen har talt sandt i de afhøringer, men der kan jo godt være noget, der har været glemt, og som man ikke kan huske, at man har skrevet, uden at der er nogen ond mening i det. Og som kunne være interessant for sagen, siger han.
Lige som Mads Kramme er Claus Oxfeldt af den opfattelse, at Tibet-kommissionens konklusion ikke står særlig stærkt.
- Set udefra står konklusionen en smule svagere, for det er selvfølgelig interessant, hvad der har været af korrespondance mellem et ministerium og en øverste ledelse i Københavns Politi. Det havde været fint for hele sagen, hvis alt var kommet frem, siger Claus Oxfeldt.
Det er ikke lykkes at få rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til at stille op til et interview om sagen. Rigspolitiet har i stedet sendt en skriftlig kommentar til de oplysninger, som P1 Orientering nu har fået offentligt frem.
- I lyset af blandt andet Tibetkommissionen, vil vi da kigge nærmere på, om der er behov for at gøre fristen længere, skriver Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen.