De 179 folketingspolitikere har haft to dage til at smage på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale og regeringens planer for den kommende politiske sæson.
Nu venter der så en maraton-debat i folketingssalen, der i år tiltrækker sig ekstra opmærksomhed, efter at der er brudt en nervekrig ud i blå blok i kølvandet på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) præsentation af 2025-planen.
I åbningsdebatten stiller hvert parti med sin spydspids på talerstolen, der skal levere en skarp tale. Herefter skal vedkommende stå på mål for den byge af spørgsmål, der vælter ind fra salen.
Udgangspunktet for åbningsdebatten er statsministerens tale i tirsdags og regeringens samlede planer.
Debatten begynder klokken 10 og trækker ofte ud til efter midnat. Sidste år varede den i godt 12 og en halv time - et godt stykke fra 2011-udgaven, hvor politikerne debaterede i 15 timer.
Partiernes ordførere plejer at komme omkring mange emner ved åbningsdebatten, men i år ventes det meste af opmærksomheden at samle sig om de elementer, der ligger i regeringens 2025-plan - skattelettelser, udlændingestramninger, højere pensionsalder og SU-besparelser.
Løkke får ordet til sidst
Socialdemokratiet stiller med formand Mette Frederiksen helt i front - partiet kritiserede da også i årevis Lars Løkke Rasmussen for at overlade debatten til en ordfører, da han var leder af oppositionen.
Venstres spydspids hedder Jakob Ellemann-Jensen, partiets politiske ordfører.
Rent praktisk kommer åbningsdebatten til at foregå sådan, at partiernes politiske ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og én efter én holder de hver deres ordførertale.
Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.
Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne adgang til at komme med et indlæg fra talerstolen. De kaldes for privatistindlæg, og også her er der bagefter adgang til korte bemærkninger.
Derefter får statsministeren ordet, hvorefter alle medlemmer kan komme med korte bemærkninger.