Det seneste halve år er der sket en stigning i antallet af udviste kriminelle udlændinge, som ikke overholder deres meldepligt, og som myndighederne ikke ved, hvor befinder sig.
Det fortæller udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et samråd torsdag.
Per 9. februar 2017 var der 161 ud af 288 udviste kriminelle udlændinge, som var efterlyst af politiet eller havde et ukendt opholdssted. Per 30. juni var det tal 202 ud af 308. Tallene har Støjberg indhentet fra Rigspolitiet.
- Jeg kan ikke give min vurdering. Men politiets vurdering er, at en række af disse mennesker har forladt landet, siger Støjberg.
Ministeren forventer, at tallet vil falde den kommende tid, efter at der sidste år blev lavet en politisk aftale om stramninger på området.
Det var Socialdemokratiet, som havde indkaldt ministeren i samråd i Folketingets Retsudvalg.
- Når vi ser en stigning, så skyldes det nok, at vi under flygtninge- og migrantkrisen oplevede en stigning i antallet af flygtninge og migranter, der kom til Danmark.
- Det store antal, der kom til i 2015 og i begyndelsen af 2016, slår selvfølgelig igennem i statistikerne.
- Nogle af dem har begået kriminalitet her i landet, og jeg tror, at det er det, vi ser i opgørelserne nu, siger Støjberg.
Ministeren minder om, at udviste kriminelle ikke har en forpligtelse til at melde sig til myndighederne, inden de forlader landet.
- Det er politiets vurdering, at hovedparten af dem, som forlader udrejsecentrene, ikke befinder sig her i landet, siger Støjberg.
I år er der kommet yderligere stramninger. Blandt andet skal den enkelte udlænding give besked til myndighederne, hvis vedkommende vil "tage ophold uden for indkvarteringsstedet mellem klokken 23.00 og 6.00".
Støjberg oplyser, at Udlændinge- og Integrationsministeriet er i gang med at undersøge, om der kan bruges fodlænke som kontrolforanstaltning over for udlændinge, der ikke har ret til at opholde sig Danmark og skal udrejse.
/ritzau/