Uden et ord er Mikkel Rumps skatterabat på godt 376.000 kroner forsvundet fra hans ejendomsvurdering.
Boligejeren fra Charlottenlund nord for København fik tilbage i juli en ny ejendomsvurdering.
Frem mod 2024 skal alle boligejere have en ny vurdering, men for Mikkel Rump har det langtfra været en god oplevelse.
- I den endelige vurdering har man sort på hvidt skrevet, at man ikke har kendskab til særlige forhold, der kan give nedslag i prisen.
- Det er jo direkte en usandhed, siger han.
Tip os:
- •
Har du skatterabatter, som ikke er med i din nye ejendomsvurdering? Eller har du arbejdet med de nye vurderinger? Skriv til vurdering@dr.dk
Rabatter slettet uden varsel
Selvom det nye vurderingssystem har været undervejs i snart ti år, er systemet gang på gang blevet forsinket.
I mellemtiden er boligskatten beregnet i det gamle system, hvor Mikkel Rumps hus i alle år har fået et såkaldt nedslag på grund af trafikstøj.
Men selv om trafikken ifølge boligejeren i de senere år er taget til, og Miljøstyrelsen vurderer, at støjen ved huset rammer 60 decibel i myldretiden, så er nedslaget pist væk i den nye vurdering.
Her står der bare: "Vi har ikke oplysninger om særlige forhold eller fejl i data, der påvirker grundværdien."
- Som offentlig myndighed kan man jo ikke komme med en usandhed om, at man ikke har kendskab til det, når man nu har de data, siger Mikkel Rump.
Sådan ser det ud i Mikkel Rumps nye vurdering:
Også Michael Andreasen har haft problemer med de nye vurderinger.
Hans mor har tidligere fået en rabat, fordi nabohuset lige ved siden af har ret til at bruge et stykke af hendes grund som indkørsel.
Michael Andreasen ved, at juridiske dokumenter viser, at hans mors grund har den ulempe.
De tinglyste dokumenter har indtil nu givet rabat på mere end 526.000 kroner. Men skattevæsnet har heller ikke taget nedslaget med over i den nye vurdering.
- Det er skandaløst, at man skal fremkomme med oplysninger om noget, som har kørt per automatik i alle de foregående år. Men det er pist væk nu. Det skal man selv være opmærksom på, siger han.
Se Mikkel Rump fortælle om sin oplevelse med at få en ny ejendomsvurdering:
Mere end 300.000 rabatter på skat.dk
Boligejernes rabatter kan findes ved at søge i det gamle vurderingssystem på skat.dk, hvor man kan slå bestemte adresser op.
Alene for almindelige boliger har DR Nyheder kunnet finde mindst 300.000 ejendomme med nedslag i det gamle system.
Du kan også selv slå din bolig op. Brug søgefeltet i guiden her.
Professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet ser med alvor på sagen.
Når skattevæsnet ikke skriver noget om, at de gamle rabatter forsvinder, bliver det umuligt for boligejerne at vide, hvad man har at gøre med, mener han.
- Skat skal jo have styr på tingene, og derfor skal man hjælpe borgerne til, at de får den rigtige retsstilling. Det er en pligt for myndigheder at vejlede borgere, og det, mener jeg, er et problem her.
Hvis du som boligejer vil forsøge at bevare dine rabatter, giver skattevæsnet dig nemlig samtidig kun fire uger til at råbe op om det, inden du modtager din nye vurdering.
Uret begynder at tikke, fra du modtager første besked om, at du snart vil få en ny ejendomsvurdering. Det kaldes deklarationen.
Hvis du ikke gør noget, inden de fire uger er gået, klapper fælden, og så kan du ikke længere rette i vurderingen.
- Det er et meget uheldigt forløb, hvor resultatet er, at man får lokket folk ud i, at de misser nogle mulige relevante spørgsmål, der kan have betydning for ejendomsværdien, siger professor Sten Bønsing.
Også professor i skatteret Rasmus Kristian Feldthusen fra Københavns Universitet mener, at skattevæsnet som minimum har pligt til at lægge oplysningerne åbent frem for boligejerne.
- Hvis man skeler til retssikkerheden, er der behov for, man oplyser borgerne om, hvilke ting, der tidligere har indgået, som ikke længere indgår, og hvorfor de ikke indgår, siger han.
Styrelse: Vi har taget højde for nogle rabatter
Indtil nu har ejere af cirka 146.000 boliger fået en ny ejendomsvurdering, og til næste år vil mere end 1,5 millioner flere vurderinger skulle spyttes ud, hvis tidsplanen for det nye system skal overholdes.
Skattevæsnet har valgt at lade det være helt op til boligejerne selv at råbe op, hvis de mener, at de stadig har krav på rabatter.
Og spørger man kontorchef i Vurderingsstyrelsen Lone Holm Mikkelsen, så er det heller ikke sikkert, at man som boligejer skal sætte næsen op efter at få de gamle rabatter med over i det nye system.
Ifølge kontorchefen er der allerede taget højde for mange af de gamle rabatter, fordi det nye system sammenligner din bolig med 15 tidligere salg i dit nærområde, og fordi Vurderingsstyrelsen også ser på afstandsdata til eksempelvis større veje og togbaner.
- Vi laver modellen på en anden måde, hvor vi tager hensyn til reference-ejendomme og geodata, som erstatter de tidligere tillæg og nedslag. Så vi synes jo, at vi tager hensyn til det, siger Lone Holm Mikkelsen.
Men boligejerne ved måske ikke, at de har haft de her rabatter, så hvorfor informerer I dem ikke bare om det?
- Det gamle system var meget kritiseret - blandt andet for uensartet tilgang til tillæg og nedslag - så det er måske ikke den bedste måde at få en ny, retvisende vurdering ud på. Derfor prøver vi at lægge grundlaget ud for den nye vurdering, så de kan sige, nu er det det her, der ligger til grund for din vurdering, er du enig eller er du ikke enig, og så har vi dialogen med ejeren derfra.
Men risikerer I ikke, at der er boligejere, der bliver snydt for deres fradrag, hvis de ikke aner noget om, at de har juridiske dokumenter eller rabatter på deres bolig?
- Det håber vi selvfølgelig ikke, fordi det skulle gerne være afspejlet i, at de undrer sig over, at de synes, at vurderingen er forkert, og så har vi dialogen derfra med dem.
Så I vil ikke give oplysninger om fradrag, selv om I har dem stående i et system på skat.dk?
- Vi oplyser, hvad grundlaget er for den nye vurdering, hvor de gerne skulle se, at det, der var i det gamle, nu er afløst af noget bedre.
Men hvis I gerne vil være så transparente som muligt, ville det så ikke være rimeligt?
- Vi oplyser så meget som muligt. Man kan altid informere mere, men det er jo en afvejning af, hvor meget vi tænker er relevant.
Kunne I finde på at rette det, så I gav boligejerne oplysningerne i de kommende ejendomsvurderinger, I skal sende ud?
- Vi kan godt finde på at evaluere på det, vi sender ud, og se, om vi opnår det, vi helst vil, nemlig at folk synes, det er forståeligt og transparent.
Gør det indtryk på dig, at boligejerne er utilfredse med, at I ikke skriver om de her tidligere nedslag?
- Det gør bestemt indtryk på mig, hvis vi ikke har opfyldt vores formål med at være åbne og kommunikerende om, hvad grundlaget er, siger Lone Holm Mikkelsen.