Endnu flere ejere har nu fået besked om, hvad skattevæsnet mener, at deres bolig er værd.
Hen over sommeren har flere hundrede tusinde boligejere fået en ny ejendomsvurdering.
DR har samlet over 400.000 vurderinger fra hele landet på et kort, så du kan gå på opdagelse og se, hvordan boligerne i dit eget nabolag er blevet vurderet.
Det har næsten taget 10 år, men nu er et nyt vurderingssystem så småt blevet sparket i gang.
De nye, offentlige ejendomsvurderinger er vigtige, fordi de er med til at bestemme, hvor meget man som boligejer skal spytte i stat- og kommunekassen.
Vurderingerne er kommet drypvis siden 2021, og for første gang er der nu også kommet tal for nye ejendomsvurderinger i København.
DR Nyheder har gennemgået de første 7.000 københavnske vurderinger af enfamilieshuse, og der er udsigt til ganske store stigninger.
I gennemsnit stiger værdien af ejendommene fra 2,9 millioner til 5,6 millioner. Grundværdier stiger gennemsnitligt fra 1,4 millioner til 3,4 millioner.
Der er dog nogle boliger, der kan se frem til langt større hop. For eksempel en villa på Amager Strandvej, der går fra en vurdering på 4 millioner kroner til en vurdering på 16 millioner.
Når det handler om grundpriser, ser det ud til, at især byhuse får nogle ordentlige hop. Her er der eksempler på, at vurderingen af grunden både femdobles og tidobles.
Hvad skal jeg betale i skat?
Det er forventningen, at man særligt i og omkring de store byer vil se væsentligt højere vurderinger og dermed højere boligskatter. Især på lejligheder.
Men i nogle kommuner har vurderingen af mange huse og lejligheder været for høje indtil nu, og dér vil man kunne se lavere skatter.
En højere vurdering vil dog ikke nu og her have betydning for alle.
Er du allerede boligejer, eller køber du en bolig før 31. december 2023, vil du i første omgang få en skatterabat, så du ikke skal betale mere i skat, selvom din bolig stiger i værdi i den nye vurdering.
Rabatten gælder, så længe du ejer boligen og er altså til for at skåne dem, der allerede har købt en bolig.
Stiger din bolig i årene efter 2024 endnu mere i værdi, kommer du som nuværende ejer til kun at betale ekstra skat af de nye stigninger.
Men skal du i stedet ud at købe en ny bolig efter årsskiftet 2024, så kommer du som køber til at betale skat af hele den nye vurdering på boligen.
Og vil du til den tid også sælge din bolig, så skal en potentiel køber altså være klar til at betale ekstra i skat for at eje boligen.
Det kan betyde, at boligmarkedet flere steder kan komme under pres, når det samlede regnestykke i fremtidige bolighandler skal gøres op.
Hvorfor skal jeg have en ny vurdering?
Det gamle ejendomsvurderingssystem har været fyldt med fejl, og derfor har det siden 2013 været sat ud af drift.
Imens har udviklingen af et nyt system givet hovedpine de sidste mange år. Systemet er gang på gang blevet ramt af forsinkelser og højere omkostninger.
Du kan læse mere om, hvad der har betydning for vurderingen af din bolig i denne story:
Nogle boligejere vil få en lavere vurdering, mens andre kan forvente en højere vurdering.
Det vil især være huse og lejligheder i og omkring de større byer, der stiger i værdi, har Vurderingsstyrelsen tidligere meldt ud.
Og jo højere en vurdering er, jo mere er der som udgangspunkt at betale skat af.
Hvad gør jeg, hvis jeg er uenig?
Når du modtager det første brev i din digitale postkasse, vil der være tale om en såkaldt deklaration, der viser en række oplysninger om din bolig.
Det er altså ikke din endelige ejendomsvurdering, men i stedet en oversigt over alle de oplysninger, som skattevæsnet har tænkt sig at bruge til at vurdere din bolig med.
Hvis du er uenig i oplysninger om, hvordan din bolig eller grund er indrettet, så kan du starte med at sige det til Vurderingsstyrelsen ved at gøre indsigelse.
Styrelsen kan så enten rette fejlen eller holde fast i sine oplysninger om din bolig. Du har i alt fire uger til at råbe op om mulige fejl. Og du skal kunne bevise, at styrelsen tager mindst fem procent fejl i sin vurdering af din bolig.
Højst 10 uger efter at du har modtaget deklarationen, skulle din nye ejendomsvurdering gerne lande i din digitale postkasse.
Uanset om du gør indsigelse eller ej, så kan du også klage til Skatteankestyrelsen. Det koster dog 1.100 kroner. Hvis du får helt eller delvist ret i din klage, får du klagegebyret tilbage.
Her har du i alt tre måneder til at klage. Du skal ved at klage kunne bevise, at styrelsen tager mindst 20 procent fejl i sin vurdering af din bolig.
Du kan læse mere om, hvordan du gør indsigelse og klager over din nye ejendomsvurdering i guiden her.