- Er vi enige om, at vi er et offentligt sted, indtil retsmødet er i gang.
En ukendt mand i en skrigende gul jakke henvendte sig til Thomas Borgens advokat, Peter Schradieck, kort før retten blev sat i Lyngby her til morgen i milliarderstatningssagen mod den tidligere Danske Bank-topchef.
Manden i den gule jakke var ejendomsmægleren og valuaren Lars Wismann, der er kendt som en skarp kritiker af landets største bank og flere gange uden held er stillet op til bestyrelsen.
Derfor havde han også en klar agenda her til morgen, hvor han afleverede en seddel til den tidligere Danske Bank-topchef med ordlyden ’vær en mand og tag ansvar’ med henvisning til erstatningssagen, hvor 155 vrede investorer kræver knap 2,5 milliarder kroner fra den tidligere topchef for hans rolle i hvidvaskskandalen i Estland.
Den største bankskandale i Danmarkshistorien.
Lars Wismann nøjedes dog ikke med at aflevere opfordringen og tog et billede af Borgen og hans advokater med sin telefon.
- Vil du ikke stoppe med at tage billeder, vi er i en retssal, og du må ikke tage billeder, sagde Borgens advokat.
Det indvilligede han i, men hans vrede var ikke aftaget.
- Hvem betaler Thomas Borgens advokatregning. Når det ikke er ham selv, så er det vel aktionærerne i Danske Bank?, lød det harmdirrende fra Lars Wissmann, der refererede til Thomas Borgens forklaring i sagen, hvor han afviste, at han selv skulle betale den foreløbige regning på 16 millioner kroner.
- Jeg tror, at det er Danske Bank, der betaler, sagde Borgen efter nogen tøven mandag eftermiddag under sin afhøring.
Revisionschef indkaldt som kronvidne
Men det var altså hverken Thomas Borgen eller Lars Wissmann, som var dagens hovedperson.
Den tidligere chef for intern revision i Danske Bank Jens Peter Thomassen var indkaldt som sagsøgernes kronvidne og kom ind i retssalen iklædt en blå åbenstående striktrøje med lynlås og et par brune sneakers.
Den nu pensionerede revisor er hørehæmmet og baksede noget med at få sit høreapparat til at spille sammen med et høreteknisk hjælpemiddel, der var bestilt af retten.
Men da det fungerede, så fandt man hurtigt ud af, at hans intellekt var noget skarpere end hans hørelse, og flere gange korreksede han sagsøgernes advokat Kasper Meedom Westberg under sin godt fire timer lange afhøring.
- Sådan kan du simpelthen ikke konkludere.
- Du er nødt til at skille tingene, lød det nogenlunde ordret flere gange fra Jens Peter Thomassen.
Jens Peter Thomassen var indkaldt af sagsøgerne for at fortælle om, hvad han gjorde, da alarmklokkerne begyndte at ringe i Danske Banks fillial i Estland, og endnu vigtigere hvem han orienterede i topledelsen om udviklingerne i hvidvasksagen.
Omdrejningspunktet for erstatningskravet mod Thomas Borgen er nemlig sagen om mulig hvidvask af op mod 1.500 milliarder kroner i Danske Banks estiske filial mellem 2007 og 2015, som Thomas Borgen blev ansigtet på i offentligheden.
Investorerne søger erstatning fra den tidligere topchef, da aktiekursen faldt kraftigt, efter at skandalen brød ud i lys lue.
Ifølge de 155 investorer - der blandt andet tæller investeringsbankerne Goldman Sachs og norske Oljefondet - så burde Danske Bank og dens ledelse have reageret allerede i 2014 og orienteret markedet, da en whistleblower havde advaret om, at der foregik urent trav i afdelingen for udenlandske kunder i filialen i Estland.
Forud for den civile retssag har Thomas Borgen og hans advokater slået hårdt tilbage mod sagsøgernes påstande.
Borgen mener nemlig ikke, at han skal betale så meget som en bøjet 25-øre, da han løbende blev betrygget om, at alt gik efter bogen i Estland.
Fik julebrev fra whistleblower
Det var langt fra alt, Jens Peter Thomassen kunne svare på under sin afhøring og flere gange måtte hukommelsen melde hus forbi, når det omhandlede spørgsmål, der lå mere end 10 år tilbage.
Sagsøgernes advokat ville gerne vide, hvad den tidligere revisionschef vidste om to revisionsrapporter fra 2008 og 2011, der havde fundet 'enkelte' mangler i hvidvaskberedskabet.
- Jeg har læst rapporterne, men kan ikke huske indholdet, sagde Jens Peter Thomassen, der afviste, at man havde Baltikum og den specifikke afdeling i Estland som et fokusområde i banken.
- Det er klart, at risikoen er højere, når forretningen er langt væk fra Danmark, men man havde en opfattelse af, at de ting var pakket godt ind i Estland.
Hvem er man?
- Det er organisationen i København, sagde Jens Peter Thomassen.
Erindringerne var noget klarere, da revisionschefen blev udspurgt om et brev, han modtog i den søde juletid 2013.
Sammen med tre andre højtstående medlemmer i banken, fik den interne revisionschef nemlig et brev fra en whistleblower, der advarede om, at den var helt gal med hvidvaskkontrollen i den estiske filial.
Det var den henvendelse, der for alvor fik hvidvask-bolden til at rulle.
- Da jeg kom tilbage, er jeg ret sikker på, at jeg tog fat i Lars Mørch (øverste chef for Udenlandske aktiviteter og hermed øverste chef for Baltikum, red), sagde Jens Peter Thomassen.
Kritisk rapport: Ingen sikring, om kunder er kriminelle
Det bliver besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe for at se på whistleblowerens henvendelse.
I arbejdsgruppen deltager foruden Jens Peter Thomassen også to direktionsmedlemmer - Lars Mørch og bankdirektør Robert Endersby.
7. februar sender revisionschefen så et yderst ildevarslende revisionsbrev om de udenlandske kunder i Estland.
Der bliver handlet i strid med hvidvaskreglerne, da filialen ikke kender identiteten på en stribe mistænkelige kunder, lyder konklusionen.
Og ikke nok med det, så er der ansatte i filialen, som aktivt skjuler identiteten på de lyssky kunder, så kunderne ikke får problemer med myndighederne.
Med andre ord: Man aner ikke, om der er kriminelle kunder, der hvidvasker penge i banken. Og hvis ansatte i Estland er vidende om det, så holder de det skjult.
Blev CEO’en (Thomas Borgen, red) orienteret om arbejdsgruppen?
- Det kan jeg ikke svare på.
Du kan ikke udelukke, at du har talt med Borgen?
- Mit udgangspunkt er, at vi har snakket om det i foråret (2014, red.), men hvornår tør jeg ikke sige, siger Jens Peter Thomassen, der fortæller, at han trådte ud af arbejdsgruppen i marts.
Undersøgelsen fører også til en anden konsekvens. Hvor der tidligere er konstateret få 'mangler' med hvidvaskbekæmpelsen i Estland, så får filialen nu den dårligste rating i marts.
Kan du forklare den forskel?, spurgte sagsøgers advokat.
- Vi får en ny viden. Den viden bruger vi, og den viden kommunikerer vi.
Du fastholder din anbefaling om, at området med udenlandske kunder skal undersøges?
- Ja.
Da Thomas Borgens advokat fik mulighed for at udspørge Jens Peter Thomassen, så var det helt anderledes kortfattet.
Han ville vide, hvilken del af revisionschefens forklaring, der byggede på, hvad han kunne huske fra sin tid i banken, og hvad der byggede på senere mediedækning og advokathuset Bruun & Hjeljes interne undersøgelse af hvidvaskskandalen fra 2018.
- Det er umuligt at adskille de tre dele af, svarede Jens Peter Thomassen, der stoppede i Danske Bank i 2015.
Der er ikke indkaldt flere vidner i sagen, så der er udelukkende de to parters procedurer tilbage i sagen. Det vides endnu ikke, hvornår rettens afgørelse kommer.
Sidste forsøg på at stille Borgen til ansvar
Den civile sag ved Retten i Lyngby er det sidste forsøg på at stille den tidligere topchef til ansvar.
Thomas Borgen har tidligere været sigtet som konsekvens af sagen af det danske bagmandspoliti (Søik) sammen med otte andre ledende medarbejdere.
Den sag er dog faldet fra hinanden, og i april sidste år kunne nordmanden endelig ånde lettet op, da sigtelsen blev frafaldet.
- Det er Søiks samlede, juridiske vurdering, at der ikke er beviser for, at nogen enkeltpersoner har udvist uagtsomhed i sådan en grad, at den kan karakteriseres som grov, og at de dermed har overtrådt lovgivningen, sagde fungerende chef i Søik Per Fiig.
I dag arbejder Thomas Borgen som seniorrådgiver hos kapitalfonden Reiten & co i Norge og er samtidigt ph.d.-kandidat ved BI Norwegian School of Business.
Han flyttede fra Danmark i januar 2021 og har lukket en virksomhed med rådgivning, som han stiftede kort efter sin afsked med Danske Bank i 2018.