Kun ganske få personer får lov til at komme ind ad døren på 24. etage hos Süddeutsche Zeitung. Det er den eneste dør i hele kontorbygningen hos avisen i München, der er udstyret med matteret glas.
Der er en forklaring på hemmelighedskræmmeriet, for inde fra avisens "war room" ledes slaget mod personer og selskaber i skattely, fortæller undersøgende journalist Bastian Obermayer.
- Rengøringsfolkene har ingen adgang, så vi gør selv rent. Vores chefer har heller ingen adgang. Det er kun for teamet, siger han.
Bastian Obermayer var én af de journalister på den tyske avis, som sidste år modtog et omfattende læk fra en anonym kilde, som fodrede journalisterne på avisen med dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama - de nu kendte panama-papirer.
Endnu større hemmeligt læk
Nu har Bastian Obermayer og Süddeutsche fået fat i endnu et læk. Hvor det kommer fra, vil han ikke sige, men materialet er gigantisk. Større end panama-papirernes 11,5 millioner dokumenter.
- Lækket omfatter 13,4 millioner dokumenter, hvilket er enormt, siger Bastian Obermayer.
Den tyske journalist fortæller, at avisen efter længere tids overvejelser har valgt at døbe det nye læk for 'paradis-papirerne' med henvisning til de skatteparadiser i lækket, som journalisterne undersøger.
- Et skatteparadis er et sted, hvor du kan slippe for skatteregler. Hvis du er meget rig, kan du hyre en advokat og undgå alle mulige former for lovgivning. For eksempel arveregler. Paradiset kan være langt væk på Bermuda eller Cookøerne. Men også så tæt på som Isle of Man, som vi kigget på i de seneste par uger. Så efter en måned med snak frem og tilbage valgte vi navnet paradis-papirerne, siger han.
Kan kun stjæles fysisk
Inde bag ’krigsrummets’ matterede glasdør gemmer Süddeutsche Zeitung på de mange millioner dokumenter.
Bastian Obermayer vil gerne fortælle overordnet om de foranstaltninger, der skal være med til at holde materialet hemmeligt.
Men ingen andre end de journalister, der arbejder med det omfattende materiale, må komme ind.
- Vi ønsker ikke at vise præcis, hvordan vi opbevarer de data. Men der er også et pengeskab. Og jeg kan sige, at panama- og paradis-papirerne ikke ligger på en server. De ligger på en computer uden internetadgang. Så hvis man skal have fat i oplysningerne, skal man ind i bygningen og ind i rummet og fysisk stjæle computeren, siger han.
380 journalister arbejder med læk
Materialet er så omfattende, at Süddeutsche Zeitung ligesom med panama-papirerne atter har valgt at dele det. På den måde har hundredvis af journalister i den internationale sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ, haft mulighed for at trawle dokumenterne igennem.
- Vi samarbejder med 380 journalister i mere end 60 lande over hele verden. Her på Süddeutsche Zeitung har vi alene 50 journalister på sagen, siger Bastian Obermayer.
ICIJ-gruppen omfatter herhjemme journalister fra Politiken og DR og holdt det første stormøde tidligt i år. Her blev der aftalt fælles retningslinjer og tidspunkt for publicering.
I aftes kunne 21 Søndag så fortælle historien om, hvordan den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, ejer selskaber i skattely. Selskaber som har tætte forbindelser til en personkreds omkring den russiske præsident Vladimir Putin. Blandt andet til Putins egen svigersøn.
- Denne gang handler det ikke kun om et par steder som Panama eller De Britiske Jomfruøer. Denne gang får vi en langt bredere indsigt, fordi vi har selskabsregistre fra 19 skattelylande. Og vi har interne dokumenter fra to udbydere af offshore-selskaber, siger han.
For Bastian Obermayer er det blevet en livsmission at afsløre de pengestrømme, der fører til skattely.
- Den er så stor den verden. Vi ser alle disse superrige personer agere i den verden og jeg synes, det viser, at der er en parallel-verden, som er uden for normale menneskers rækkevidde.
- Der er en parallelverden for de superrige og de magtfulde, som ikke behøver at følge de samme regler som alle os andre, siger Bastian Obermayer.
I aften sender DR Dokumentar programmet ”Dine penge i paradis”. Det er klokken 21:55 på DR 1.