Venstres gamle drøm om at give pensionsalderen endnu et skub opad kan ikke få politik fodfæste og er nu taget af bordet.
Nok en skuffelse for partiet Venstre, men arbejdsmarkedet er sådan set godt gearet til fyldte ordrebøger og et stigende antal pensionister, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:
- Hvis du ser på, hvad der har været gennemført de sidste ti år alene på tilbagetrækningsområdet, så det noget, der giver et øget arbejdsudbud svarende til næsten 170.000 personer, siger Lars Andersen, direktør i Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.
Lagt sammen med øvrige tiltag som skattereformer og jobreformer har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd regnet ud, at arbejdsudbuddet i 2025 vil være 260.000 personer højere, end hvis reformerne ikke var blevet gennemført.
- Ikke flere lavthængende frugter
Det er særligt den store velfærdsreform fra 2006, som giver flere hænder på arbejdsmarkedet.
- Man har presset citronen alt, hvad man kan. De lavthængende frugter er plukket, og man bør kigge andre steder hen, siger Lars Andersen.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd foreslår i stedet et større fokus på uddannelse og arbejdsmiljø.
- Hvis vi kigger fremad, er det ikke så meget antallet af hænder men kvalifikationer, der bliver problemet. Derfor er uddannelsespolitikken vigtig, og det kan også påvirke, hvornår vi trækker os tilbage, fordi højere uddannede generelt trækker sig senere tilbage, siger Lars Andersen.
Cepos: Ikke nok
Samme tilgang har den liberale tænketank Cepos ikke.
Her er der ærgrelse over, at forslaget til senere tilbagetrækning er trukket af bordet. Men så må man tage fat andre steder, lyder det fra cheføkonom Mads Lundby Pedersen.
- Heldigvis er den forventede levealder vokset mærkbart de senere år. Det er en god nyhed, og det er også et godt argument for at hæve pensionsalderen.
- Det sker nu ikke, og så er konsekvensen, at beskæftigelsen fremadrettet vil vokse lidt mindre og derudover får man heller ikke den forbedring af de offentlige finanser, som regeringen gik efter, siger han.
Hænder og funktioner
Ved at hæve pensionsalderen med et halvt år i 2025, ville beskæftigelsen i Danmark blive øget med 12.000 personer, samtidig ville de offentlige finanser blive forbedret med fire milliarder kroner.
De beløb, mener Cepos, bør nu findes ved at gå en anden reformvej.
- Alternativerne er heldigvis mange. Jeg vil pege på efterlønnen. Fra 2014 til 2017 har man hævet efterlønsalderen med et halvt år ad gangen. Det har været en stor succes. Derfor er det min anbefaling, at man står ovenpå ryggen af den gode erfaring og helt standser tilgangen til efterløn, så den udfases. Hvis man gør det, kan man øge beskæftigelsen med cirka 40.000 personer frem mod 2020, siger Mads Lundby Hansen.
Han foreslår også at skære i dagpengene og sænke skatten på arbejde.
Helt anderledes lyder forslaget fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:
- Vi kommer først og fremmest til at mangle uddannet arbejdskraft. Her er uddannelse det vigtigste parameter. Man skal også huske på, at mange af reformer allerede er gennemført. Derfor vokser arbejdsstyrken kraftigt frem til 2025. Så problemet er ikke så meget hænder, som det er mangel på bestemte funktioner.