Trods flere nødråb opkræves Anette skat for en bolig, hun ikke ejer: 'Tilliden er helt væk'

Allerede i november råbte tidligere boligejer op om fejl, som skattevæsnet først nu lover at rette.

Anette Kjersgaard solgte sin lejlighed med overtagelse den 1. september sidste år, men bliver stadig opkrævet skat af boligen (Foto: © (privatfoto))

En lavine af kritik er i løbet af de seneste måneder haglet ned over de foreløbige ejendomsvurderinger, som landets boligejere nu også er begyndt at betale skat af over forskudsopgørelsen.

Men selv tidligere ejere, der sidste år satte krusedulle på en salgsaftale og pakkede flyttekasserne, rammes nu af skattevæsnets it-problemer.

Ved en fejl står en række tidligere ejere her i det nye år til at blive opkrævet skat for ejendomme, som de for længst har overdraget nøglerne til, bekræfter Vurderingsstyrelsen over for DR Nyheder.

Tip os:

  • Bliver du på din forskudsopgørelse opkrævet skat for en ejendom, som du solgte i 2023? Skriv til vurdering@dr.dk

Anette Kjersgaard solgte sin lejlighed på Islands Brygge i København med overtagelse den 1. september sidste år.

Så da hendes nye forskudsopgørelse måneden efter lander på skat.dk, kan hun slet ikke forstå, hvorfor hun i 2024 ifølge opgørelsen står til at skulle betale skat for den solgte bolig.

Hun kontakter derfor allerede i november skattevæsnet, som over for Anette Kjersgaard bekræfter, at andre tidligere boligejere også er ramt af fejlen.

- Det er selvfølgelig et problem. Men det skal de nok sørge for at få rettet inden 1. januar, så man selvfølgelig skulle kunne regne med sin forskudsopgørelse i det nye år, lyder svaret ifølge Anette Kjersgaard.

Fejl er der stadig

Men lettelsen er kort. For efter nytår er fejlen der stadig.

Nu bliver Anette Kjersgaard faktisk løbende trukket i skat for de i alt 7.877,80 kroner, som hendes tidligere hjem koster i grundskyld om året.

Grundskylden er den skat, som tidligere er blevet opkrævet af kommunen to gange om året via indbetalingskort, men som staten ved overgangen til det nye vurderingssystem har overtaget ansvaret for.

Her er opkrævningerne kommet på forskudsopgørelsen, så landets boligejere nu løbende betaler grundskyld via træk over deres indkomst.

Som DR i november kunne afsløre, har it-bøvl ved flytningen af grundskylden og overgangen til det nye opkrævningssystem allerede givet titusindvis af boligejere det problem, at de får en for stor skatterabat, som de senere skal betale tilbage.

Boligejere har i det nye system heller ikke selv adgang til at rette fejl i grundskylden.

Anette Kjersgaard har derfor i det nye år kun den mulighed tilbage igen at forsøge at råbe skattevæsnet op og så håbe på, at de denne gang vil hjælpe hende, fortæller hun.

- Jeg snakker både med Skat og Vurderingsstyrelsen, som ikke kan rette det på nuværende tidspunkt. Jeg spørger mere ind til en tidshorisont, og det kan tage alt mellem to uger og et halvt år, siger Anette Kjersgaard.

Sådan burde opkrævningen se ud i det nye system, hvis man altså stadig er ejer:

Styrelse vil ikke ud med omfang

Det er ikke noget, der på den korte bane vil lægge Anette Kjersgaards økonomi i ruiner.

Men det er ifølge hende "på ingen måde i orden eller fair", at tidligere boligejere på den måde "skal lægge penge ud for staten".

Som minimum kunne skattemyndighederne have sendt en besked ud om fejlen, efter at forskudsopgørelsen var landet i november, og hun første gang råbte op om problemet.

Så havde man da i det mindste givet tidligere boligejere en chance, så de selv kunne nå at tjekke deres forskudsopgørelse for fejl, mener hun.

- Tilliden til systemet er helt væk, siger Anette Kjersgaard.

DR har siden onsdag forsøgt at få Vurderingsstyrelsen til at komme med et tal for, hvor mange der er ramt af fejlen.

Underdirektør Claus F. Houmann beklager problemerne, som styrelsen ifølge ham inden jul blev "tilstrækkeligt opmærksom på". Han fortæller, at man i styrelsen er "super kede af" sager som Anette Kjersgaards.

Fejlen vil nu blive rettet, lyder det.

- Vi er på nuværende tidspunkt i gang med at sende nye opkrævninger ud til de her mennesker, siger Claus F. Houmann.

Hvor mange opkrævninger retter I?

- Det har jeg ikke endeligt med på nuværende tidspunkt. Men det vi kan sige er, at nu løser vi fejlen generelt. Sådan så at alle dem, der er påvirket af den her fejl får en ny opkrævning, så de heller ikke behøver at henvende sig, siger han.

Ifølge underdirektøren er det "tekniske ting inde i systemet", der betyder, at der opkræves skat hos det endnu ukendte antal tidligere ejere.

Styrelsen oplyste onsdag, at man havde været i kontakt med i alt fire tidligere ejere.

Men bare siden i går har DR fået over ti henvendelser fra frustrerede boligejere, som fortæller, at de her i januar bliver opkrævet skat af boliger, de har solgt.

Kan du garantere, at der i slutningen af måneden så ikke vil sidde nogle, der betaler for meget i skat?

- Der er en bestemt skæringsdato. Om vi når den dato eller ej, kan jeg ikke garantere. Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan. Men jeg kan ikke garantere, at der ikke er en enkelt, hvor det ikke når at slå igennem til januarlønnen, siger underdirektør Claus F. Houmann.