Afsløring: Titusindvis af boligejere får forkert rabat - står til skattesmæk

Mange boligejere vil betale for lidt i skat næste år, og myndighederne ved det allerede.

Fejl i de nye skatterabatter sker med åbne øjne og et godkendende nik fra et flertal i Folketinget, kan DR Nyheder afsløre. (© (© (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Titusindvis af danske boligejere risikerer at komme i en skatteklemme til næste år, hvor nye boligskatteregler træder i kraft.

De berørte boligejere har lige som alle andre i dag fået deres forskudsopgørelse for næste år, og her er de ramt af et særligt problem, der gør, at de kommer til at betale for lidt i boligskat til næste år.

Tip os:

Til gengæld rammer de så ind i et skattesmæk på et senere tidspunkt. Enten når de får deres årsopgørelse i 2025, eller når de sælger deres bolig.

Det er oplysninger, som ikke før nu har været fremme i offentligheden, og DR Nyheder kan afsløre, at fejlene sker med åbne øjne og et godkendende nik fra et flertal i Folketinget.

Det vækker skarp kritik fra skatteadvokat Thomas Booker fra Horten, der har en indgående viden om de nye boligskatter.

- Det er jo ekstremt uheldigt, fordi man regner måske ikke med at skulle betale de penge, når årsopgørelsen i sidste ende lander. Og så får man jo en ubehagelig overraskelse, siger han.

Herunder kan du se, hvorfor boligejere risikerer at få et skattesmæk:

Skatterabat kan ikke udregnes korrekt

Problemet for skattevæsnet centrerer sig om det, der har fået navnet skatterabatten.

Når kalenderen viser 1. januar står skatten på omkring 30 procent af landets boliger til at stige, fordi de har fået markant højere ejendomsvurderinger.

Men politikerne på Christiansborg har besluttet, at nuværende boligejere ikke kan stige i skat til næste år, og at det først er, når en ny køber flytter ind efter 1. januar, at den fulde skat træder i kraft.

Derfor har man besluttet at give en skatterabat på det fulde beløb, som ens skat står til at stige med næste år.

Du vil for eksempel få 10.000 kroner i rabat, hvis din skat står til at stige fra 40.000 kroner til 50.000 kroner næste år.

Skattemyndighedernes it-system er dog løbet ind i et problem. For man betaler to slags boligskatter, og systemet kan ikke håndtere, hvis den ene skat står til at stige, mens den anden står til at falde.

Hvis din ejendomsværdiskat eksempelvis stiger med 10.000 kroner, og din grundskyld falder med 15.000 kroner, så burde du ikke få skatterabat. Faktisk står du til en skattelettelse.

Men alligevel ender du med at få 10.000 kroner i rabat, da systemet endnu ikke er klar til at koble de to skatter sammen.

Altså kan systemet ikke finde ud af at trække de 15.000 kroner fra de 10.000 kroner og hermed finde ud af, at der ikke skal gives rabat.

Det vil gå ud over borgere over hele landet, men særligt i hovedstadsområdet vil problemstillingen slå hårdt igennem.

Se Thomas Bookers svar på, hvad man som boligejer selv kan gøre:

For eksempel vil størstedelen af husejere i København og på Frederiksberg ende med at betale for lidt i boligskat over de løbende skattebetalinger næste år.

Det skyldes, at deres grundskyldsregning falder, mens deres ejendomsværdiskat stiger.

Ifølge skatteadvokat Thomas Booker er der rigtig mange boligejere, der kommer i klemme. For den manglende skat skal de så betale på én gang senere.

- De får en rabat, man kommer til at tage fra dem, når den endelige årsopgørelse kommer. Mange af dem burde slet ikke have fået en skatterabat, siger han.

Ejendomsmæglere advarede

Problemerne med udregning af skatterabatten er ikke noget, som skattemyndighederne har fundet ud af i sidste øjeblik.

Minimum siden foråret har man kendt til problemet.

Da skatteminister Jeppe Bruus (S) fremsatte loven om de nye boligskatter i maj stod det nemlig sort på hvidt på svært tilgængeligt juristsprog, at skatterabatten på forskudsopgørelserne i 2024 og i 2025 ikke kunne udregnes korrekt.

Det gik dog de flestes næser forbi, og problemstillingen er ikke blevet meldt bredt ud i offentligheden.

Kun Dansk Ejendomsmæglerforening råbte op i et høringssvar i forbindelse med lovbehandlingen.

I dag er ejendomsmæglerne stadig kritiske.

- Vi gjorde allerede dengang opmærksom på, at det her kunne være et problem. Og det er en af de situationer, hvor jeg er rigtig, rigtig ærgerlig over at sige, at vi fik ret, siger direktør Ole Hækkerup.

Når man laver særlovgivning, så stiller det også ekstra store krav til skattevæsnets kommunikation, mener Dansk Ejendomsmæglerforening:

Skatteadvokat Thomas Booker undrer sig særligt over, at skattemyndighederne og politikerne ikke har meldt ud om problemerne.

- Det har man været ekstremt dårlig til at kommunikere. Man har jo vidst hele tiden, at der var en særlig måde at opgøre skatterabatten på forskudsopgørelsen i 2024 og 2025, siger han.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening mener man, at skattemyndighederne lægger alt for mange af problemerne over på den enkelte boligejer.

- Hvis systemet ikke fungerer hundrede procent korrekt, så er det ikke dig som boligejer eller som borger, der har ansvaret, så er det myndighedernes opgave at kommunikere klart og tydeligt, siger Ole Hækkerup.

Styrelse: Gælder langt fra alle

Hos Vurderingsstyrelsen, der står for at lave de nye ejendomsvurderinger, anerkender underdirektør Claus F. Houmann, at der er en udfordring med at regne skatterabatten korrekt ud på forskudsopgørelserne.

- Man bliver påvirket af det, hvis den ene skat stiger, og den anden skat falder. Det er langt fra alle, der er tale om. Vi gør det, at vi laver et intensivt vejledningsmateriale, hvor vi fortæller om, at man skal være opmærksom, siger underdirektøren og fortsætter.

- Derudover kan man indefryse en eventuel restskat, så man først betaler den, når man sælger sin bolig.

Hvorfor bliver det ikke regnet rigtigt ud. Det er ikke et svært regnestykke?

- Det gør den ikke, fordi boligskatteomlægningen kommer trinvist. På forskudsopgørelsen i år er det ikke muligt at lave den tværgående rabat. Det er en kendt sag, og det fremgår også af loven, siger Claus F. Houmann.

Nu er det ikke alle boligejere, som læser en flere hundrede sider lang lov. På forskudsopgørelsen står der ikke et ord om, at rabatten kan være for høj. Hvorfor gør der ikke det?

- Det, vi gør nu, er, at vi laver et intensivt vejledningsmaterial. Det ligger allerede på Vurderingsportalen nu, siger underdirektør Claus F. Houmann.

Er det ikke usædvanligt, at skattemyndighederne leverer forkerte tal på forskudsopgørelsen?

- Vi leverer ikke forkerte tal. Og vi leverer tal, der er fuldstændig i overenstemmelse med lovgivningen, siger han.

Hvor mange boligejere bliver ramt af en forkert skatterabat?

- Det kan godt være relativt mange, og typisk vil det være relativt små beløb. Jeg har ikke det korrekte tal til dig i dag. Det er vi ved at finde ud af, siger Claus F. Houmann fra Vurderingsstyrelsen.