Trepartsforhandlinger: Rektor efterlyser løsning på praktikplads-manglen

Erhvervsskoleelever har svært ved at finde praktikpladser. Det skal der i dag findes en løsning på. Rektor på erhvervsskole håber på pladsgaranti.

Der mangler praktikpladser til elever på erhvervsuddannelse. Blandt andre halter det for mekanikerbranchen. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Mellem 7.000 og 9.000 unge på de danske erhvervsskoler mangler en praktikplads. Et alarmerende højt tal, der i dag skal findes en løsning på, når regeringen mødes med arbejdsgivere og lønmodtagere som led i de fortsatte trepartsforhandlinger.

Og det er på høje tid at få prikket hul på nogle brancher, som sagtens kan rumme flere elever, end de gør nu, mener Lone Hansen, der er rektor på Technical Education Copenhagen.

- Jeg glæder mig helt vildt til at se den aftale i eftermiddag. Det er helt afgørende for os at, vi løser de her problemer, siger hun.

Hun peger på to hovedårsager til, at det er så svært at få erhvervsskoleeleverne i praktik:

- For det første har vi nogle unge, der vælger en erhvervsuddannelse, der ikke er efterspørgsel efter. Blandt andre modeuddannelsen. Og så er der brancher, der ikke har tradition for praktikpladser eller som har et efterslæb efter krisen, og som måske har en vis skepsis over for at tage elever, siger Lone Hansen.

Nye brancher skal nære at tage elever

Mekaniker-, skiltetekniker- og databranchen har de største problemer med at tage elever.

- Det er især nogle af de nye brancher, hvor man ikke kan har haft den historiske håndværkertradition. Et eksempel er it-branchen, hvor vi har en del problemer, siger Lone Hansen.

Til gengæld er klassiske fag som elektriker og vvs-installatør gode til at tage praktikanter.

Lone Hansen håber på, at erhvervsuddannelsesreform vil give en mere flydende overgang fra erhvervsskole til praktikplads, fordi mange elever ikke fra første dag er klar til en arbejdsplads. Samtidig skal kravene og niveauerne på erhvervsuddannelserne hæves.

- Eleverne skal være bedre rustet, når de møder arbejdsgiveren og skal ud i praktik, siger Lone Hansen.

Vild med garanti

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik i sin tid ind til trepartsforhandlingerne med et krav om praktikpladsgaranti, som skulle sikre alle elever en praktikplads, når de starter på en erhvervsuddannelse. Det har Dansk Arbejdsgiverforening imidlertid blankt afvist.

- Jeg kan kun have armene oppe over praktikpladsgaranti. Det er afgørende for, at at vi får flere til at tage en erhvervsuddannelse; at vi kan vise de unge, at de rent faktisk kan gennemføre en erhvervsuddannelse hele vejen, og der er stort set beskæftigelsesgaranti bagefter, siger Lone Hansen.

Hun peger også på, at det er vigtigt at skelne mellem, hvornår der er manglende praktikpladser, og hvornår der er manglende balance:

- Vi har for eksempel ikke brug for 500 dyrepassere, i sådanne tilfælde skal man ikke klandre arbejdsgiverne for manglende praktikpladser, siger hun.