Langt flere elever end forventet lever ikke op til erhvervsskolernes nye optagelseskrav om 2 i dansk og matematik.
Regeringen indførte sidste år med den nye erhvervsskolereform et adgangskrav for at komme ind på erhvervsskolerne. Det betyder, at man nu skal have mindst karakteren 2 i både dansk og matematik fra folkeskolen for at komme ind på en erhvervsuddannelse.
I disse dage holder erhvervsskolerne optagelsesprøve for de ansøgere, der ikke opfylder kravet. På EUC Syd gennemfører man 300 optagelsesprøver. Det er langt flere, end direktøren havde regnet med.
Det er skræmmende- Jeg må sige, at tallet er noget højere end forventet. Jeg havde faktisk kun regnet med det halve, siger direktør for EUC Syd Finn Karlsen.
På EUC Syd skal 160 elever op i matematik og 140 i dansk. I alt optager skolen 800 elever.
- Det er skræmmende, at så mange er nødt til at tage optagelsesprøven. For dansk og matematik er væsentlige forudsætningsfag for at kunne klare sig på en erhvervsuddannelse. Derfor bliver det et problem at få eleverne gennem uddannelsen, siger Finn Karlsen.
Rystet over niveauetFinn Karlsen er ikke utilfreds med reformen, der gør, at eleverne skal have bestået dansk og matematik i folkeskolen for at komme videre på en erhvervsskole.
- Men jeg er rystet over, at så mange ikke har de nødvendige forudsætninger, nemlig 2 i dansk og matematik, når de kommer fra folkeskolen, siger Finn Karlsen.
Han understreger, at danske og matematik er vigtige fag for at kunne tage en uddannelse på en erhvervsskole og for at kunne klare sig som håndværker.
Svært at være håndværker uden at kunne regne
- Det er svært at beregne spærene på et hus, hvis man ikke kan matematik. Det vil også være svært at klare sig inden for strømuddannelser, elektronik og elektrikerfaget uden matematiske kompetencer. Og man skal også kunne beregne ting, hvis man vil være kok, siger Finn Karlsen.
Han frygter for konsekvenserne, hvis de nye adgangskrav betyder, at færre elever bliver optaget på landets erhvervsskoler.
- Vi ved jo, at der er mangel på folk med en erhvervsuddannelse og problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, siger han.
På Rybners i Esbjerg oplyser studievejleder Jørgen Bov, at de skal have op til 30 elever til optagelsesprøve.
Michael Mathiesen, der er formand Dansk Byggeri Syddanmark, siger til DR Syd, at det er ærgerligt, at så mange elever ikke opfylder kravene og er nødt til at gå til optagelsesprøve, men at der nødt til at være nogle krav til de studerende.