Regeringen har netop sat 170 milliarder kroner af til lån til de virksomheder, som har svært ved at skulle betale skat og moms. Men hvorfor er der behov for endnu en pakke med hjælp til danske virksomheder? Og hvilke virksomheder er det, der kan bruge muligheden for at låne penge af staten?
Det giver DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, dig svaret på her.
Hvorfor er der behov for endnu en hjælpepakke?
Der er behov for mere hjælp, fordi nedlukningen er så langvarig og virkelig begynder at presse mange virksomheder. De nedlukkede virksomheder står uden indtægter og samtidig har betalinger af moms og skat truet i horisonten, og det i sådan en grad, at der har været frygt for, at momsbetalingen den 1. marts kunne sætte gang i den konkursbølge, der hidtil heldigvis er udeblevet under coronakrisen.
Hvilke typer af virksomheder får glæde af at låne af staten?
Muligheden for et rentefrit lån, der svarer til momsbetalingen, skal hjælpe små og mellemstore virksomheder i pressede brancher som restauranter, hoteller, rejsebureauer og butikker. De manglende indtægter gør, at en betydelig del af disse virksomheder ganske enkelt mangler penge i kassen til at betale regninger, og derfor har skatte- og momsbetalingerne været frygtet.
Lignende ordninger blev sidste år benyttet af cirka 20-25 procent af virksomhederne, og Skatteministeriets forventning er, at niveauet vil være nogenlunde det samme nu. Og dermed er det altså mange tusinde virksomheder, der ventes at benytte muligheden.
Løser det alle problemer?
Nej. Det løser et akut problem for de virksomheder, som er så pressede på pengekassen, at de risikerer at gå konkurs snart. Men der er tale om udskydelser af betalinger, der for mange virksomheders vedkommende kommer oveni allerede udskudte betalinger af skat og moms. Dermed vokser virksomhedernes gældspukkel, og de vil have behov for, at der for kommer fuld gang i forretningen, så snart de får mulighed at åbne igen.
Samtidig har mange nedlukkede virksomheder stadig udgifter, der kun dækkes delvist af staten. I lønkompensationsordningen skal virksomheden stadig betale 10 procent af lønnen for timelønnede og 25 procent af lønnen for de fastansatte, og der er et loft på 30.000 kroner per ansat om måned. Dermed er der stadig udgifter, selvom en virksomhed er helt lukket ned, og det presser mange virksomheder.
Krisen har dog også vist, at der er mange virksomheder, der klarer krisen rigtig godt, så det er en krise, der rammer virksomhederne meget forskelligt – men mange er altså rigtig pressede nu.