Transvaginalt skandale-net koster stadig millioner hos Coloplast

Forlig med en lang række sagsøgere tager længere tid end forventet, og det koster knaster.

Den danske virksomhed Coloplast har brugt 5,65 milliarder kroner på forlig. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Smerter, infektion, problemer med samleje, snurren i benene, kramper, ondt i lysken og problemer med blærefunktionen.

Konsekvenserne har været store for mange tusind kvinder, der har fået indopereret et underlivsnet fra den danske virksomhed Coloplast.

Hos Coloplast har konsekvenserne også været store - rent økonomisk.

Det har allerede kostet mere end fem milliarder kroner, og nu sætter den danske virksomhed Coloplast yderligere 400 millioner kroner til side til retssager. Det kan man læse i selskabets årsregnskab.

Underlivsnet skadede tusindvis af kvinder

Coloplast har siden 2011 - sammen med flere andre producenter - været part i en lang række individuelle søgsmål ved forskellige domstole i USA, der alle omhandler produktansvar i forbindelse med brug af transvaginale net til behandling af nedsunket underliv.

DR Nyheder har tidligere kunne fortælle om 7.000 amerikanske kvinder, der har sagsøgt Coloplast for at have forårsaget skader i underlivet.

Det drejer sig om såkaldte syntetiske transvaginale net til behandling af nedsunket underliv, som kvinderne har fået opereret ind. Efter operationen voksede nettene sammen med deres væv og medførte store smerter.

Den historie blev sidste år fortalt i dokumentaren ”De skadede patienter” i samarbejde med det internationale journalistkonsortium ICIJ.

- Der er i regnskabsåret 2018/19 udgiftsført yderligere 0,4 milliarder kroner til dækning af yderligere omkostninger til at løse de resterende sager, idet processen trækker længere ud end hidtil forventet, skriver Coloplast i regnskabet.

Langsomme forlig

Det danske selskab har indgået forlig i langt størstedelen af sagerne, der nu samlet set har kostet hensættelser på 5,65 milliarder kroner siden regnskabsåret 2013/14.

Der er dog betydelige usikkerheder forbundet med det tal, oplyser Coloplast i regnskabet.

Men det er en langsommelig proces at få indgået alle forligene, og det er nu det, som ender med at koste den danske virksomhed ekstra.

- Det vurderes, at der er indgået forlig i mere end 95 procent af antallet af kendte sager. En yderligere hensættelse er foretaget, fordi det tager længere tid end først forventet at få afsluttet de tilbageværende sager med deraf følgende øgede omkostninger, skriver Coloplast.