Top 10: Her er de mest centrale erhvervsledere i Danmark

Netværk er alt ved Folkemødet på Bornholm. Men hvem er den vigtigste erhvervsleder i eliten? Ny undersøgelse har svaret.

(© DR)

Hvem er den mest centrale erhvervsleder i Danmark?

Det er ikke Asger Aamund. Eller en af topcheferne fra A.P. Møller-Mærsk. Eller medlemmer af familien Kirk Kristiansen fra Lego.

Nej, svaret er Niels Bjørn Christiansen.

Ifølge en ny undersøgelse er Niels Bjørn Christiansen, der er administrerende direktør i Danfoss, den erhvervsleder, der har det største netværk blandt eliten i Danmark.

Han overhaler dermed Karsten Dybvad fra Dansk Industri. Og andre mere velkendte skikkelser.

Ved siden af sit direktør-job er Niels Bjørn Christiansen blevet udpeget til en stribe magtfulde poster i bestyrelser og politiske kommissioner. Blandt andet er han medlem af bestyrelsen i kapitalfonden Axcel. Og han er formand i regeringens Energikommission.

- Han er interessant, fordi han de senere år virkelig har styrket sit netværk. Så det er ikke så overraskende, at han er på toppen, forklarer Christoph Ellersgaard, der er adjunkt ved Copenhagen Business School og en af forskerne bag undersøgelsen.

Bor på Als

Niels Bjørn Christiansen har skabt et godt navn for sig selv. Mange anser ham som frontløber i kampen om at blive den næste topchef i A.P. Møller-Mærsk.

- Han er ekstremt velforbundet i arbejdsgivernes netværk og er samtidig direktør i en af landets helt store virksomheder, forklarer forskeren.

På et punkt er han anderledes end flertallet i eliten i Danmark. Han bor ikke i hovedstaden eller Nordsjælland. Men på Als, hvor også Danfoss’ hovedkvarter ligger.

- Lidt sjovt er det, at han bor væk fra København. På den måde er han repræsentant for det, nogen kalder produtionsdanmark, siger Christoph Ellersgaard.

Han bemærker også, at erhvervslederne med de bedste netværk kommer fra helt store virksomheder. Blandt andet Danish Crown, Siemens, MT Højgaard og altså Danfoss.

- Det vil sige, at dem der tegner erhvervslivet politisk er de store virksomheder. Så det kan betyde en skævvridning i, hvordan politikerne kommer til at opfatte erhvervslivets interesser. Fordi de store virksomheder bedre får fremlagt deres sag, end små og mellemstore virksomheder, påpeger forskeren bag undersøgelsen.