Dine pensionspenge styres af eliten

Pensionskassernes bestyrelser har landets stærkeste netværk blandt eliten. Det giver dem magt. Men de risikerer at træffe beslutninger henover hovedet med medlemmerne, advarer ekspert.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

De pensionskasser, der kontrollerer danskernes opsparinger til alderdommen, er de mest centrale i den danske elite.

Medlemmerne af repræsentantskabet i ATP er således nummer ét i en ny undersøgelse, hvor forskere udpeger, hvilke organisationer i den danske elite, der har det stærkeste netværk.

- Det fortæller, at pensionskasserne både sidder på relativt meget økonomisk magt, men at de også har relativt stor politisk magt, forklarer Christoph Ellersgaard, der er adjunkt ved Copenhagen Business School og en af forskerne bag undersøgelsen.

Fem ud af ti organisationer med det stærkeste netværk i den danske elite er pensionsselskaber.

- Det er overraskende, at de har så markant en placering, siger Bent Greve, professor ved Roskilde Universitet.

Store pengetanke

Pensionsselskaberne kontrollerer og investerer de mange milliarder, som danskere og deres arbejdsgivere hver måned indbetaler. Den største er ATP, der styrer mere end 700 milliarder kroner.

Og de penge, er der mange, der bejler til. Virksomheder vil gerne have, at de investerer i deres forretninger. Og politikere vil gerne have, at de investerer i blandt andet offentlige byggerier.

Dermed er pensionskasserne populære og besidder en enorm magt.

- Pensionskasserne vokser år for år, og de bliver meget store i forhold til den samlede danske samfundsøkonomi. Derfor har de fået en stigende indflydelse, som så afspejler sig i, at de er med i mange forskellige typer af netværk, forklarer Bent Greve.

Risiko for at blive indspist

Men selvom pensionskasserne får stadig større indflydelse på samfundet, er der meget lidt opmærksomhed om deres magt.

- De her pensionsselskaber er jo i princippet ejet af den brede befolkning, men er i høj udstrækning styret af en relativ lille elite, siger Christoph Ellersgaard.

Professor Bent Greve påpeger, at det er en fordel, at pensionskaserne ofte tænker langsigtet, når de sætter medlemmerne penge i for eksempel vindmøller, aktier eller ejendomme.

Men der er også en risiko for, at pensionskasserne træffer beslutninger hen over hovedet på medlemmerne, mener han.

- Ulempen er selvfølgelig, at det kan være en meget lille gruppe der i virkeligheden kan udøve indflydelse på en lang række centrale forandringer i det danske samfund, fordi de har pengene til at gøre det, siger Bent Greve.

Formand afviser kritik

Jørgen Søndergaard er formand for ATP. Han er professor og har siddet for bordenden af en lang række politiske kommissioner. Han afviser, at pensionskasserne har politisk magt. De har kun økonomisk magt.

Og selvom det er folk fra eliten i samfundet, der styrer pensionskasserne, er det demokratisk, mener han.

- Det kan ikke rigtig være anderledes. En bestyrelse der skal kunne fungere kan jo ikke være særlig stor. Så det afgørende er jo, at de mennesker, der udfører de her hverv, rent faktisk har en opbakning i befolkningen, siger Jørgen Søndergaard.

- Og det der gør sig gældende her er, at repræsentanterne for lønmodtagerne er jo valgt via lønmodtagerorganisationerne. Og repræsentanterne for virksomhederne er jo valgt gennem arbejdsgiverorganisationerne. På den måde er der jo en demokratisk legitimitet i de her bestyrelser, mener han.