Tjenestemænd kan sige "farvel Skat" - og få livslang pension

Tidligere kommunalt ansatte tjenestemænd hos Skat har nogle særlige ansættelsesvilkår, der kan gøre regeringens flytteøvelse ekstra dyr for Staten.

Skat har tidligere selv vurderet, at distancen fra Hjørring til Aalborg på 50 kilometer var mere, end hvad en medarbejder skulle tåle. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Sig farvel til Skat og få pension resten af dit liv – også selvom du får et nyt arbejde.

Dét scenarie kan blive virkelighed for en gruppe tjenestemænd hos Skat, som arbejdede i kommunerne, før Kommunalreformen i 2005.

I forbindelse med regeringens plan ”Bedre Balance” om at flytte knap 4.000 statslige arbejdspladser ud af København og til provinsen, skal Skat nemlig flytte omkring 200 arbejdspladser.

Men de tidligere kommunalt ansatte tjenestemænd hos Skat har nogle særlige ansættelsesvilkår, der kan gøre flytteøvelsen ekstra dyr for deres arbejdsgiver. De har nemlig en såkaldt tålegrænse for, hvor langt de kan tvangsflyttes.

- Der er en ikke nærmere defineret tålegrænse. Altså: Hvor langt skal man tåle at få forlænget sin transport, både når vi taler afstand og tid, i forbindelse med sådan en forflyttelse, siger Jan Nørner, der er faglig sekretær i Dansk Told- og Skatteforbund, til DR Nyheder og fortsætter:

- Og det er typisk sådan, at de ikke skal tåle meget lange afstande.

Udbetalinger én gang om måneden

De særlige vilkår for tidligere kommunalt ansatte tjenestemænd blev aftalt som en del af Kommunalreformen i 2005.

Hvis denne type medarbejdere siger nej til en forflytning – og der ikke kan findes en anden løsning – betyder det et farvel til Skat med en stor pose penge i bagagen. Medarbejderen har nemlig så ret til at få udbetalt pension fra fratrædelsesdagen til vedkommende dør.

- En gang om måneden vil de få en udbetaling fra Staten. Og det er uanset, om de går ud og finder et job bagefter, siger Jan Nørner.

Det månedlige pensionsbeløb afhænger af, hvor stor anciennitet medarbejderen har, når han eller hun siger farvel til Skat.

50 kilometer er utåleligt

Præcis hvor grænsen går for, hvor meget en medarbejder kan tåle i ekstra transporttid eller distance i forbindelse med en forflyttelse, er ikke defineret. Der er tale om en konkret vurdering, som HR-afdelingen i Skat foretager fra gang til gang.

Men i en tidligere sag fra 2005 har Skat selv vurderet, at distancen fra Hjørring til Aalborg på 50 kilometer var mere, end hvad en medarbejder skulle tåle.

Ifølge Jan Nørner kan grænsen dog have rykket sig.

- Vi synes at fornemme, at den her tålegrænse er blevet udvidet. Altså, at de tidligere kommunalt ansatte skal kunne rykke sig mere og mere, siger han til DR Nyheder.

Holder øje med favorisering

Ifølge Jan Nørner forventer fagforbundet ikke, at Skat vil favorisere nogen medarbejdergrupper i forbindelse med flytningen med tanke på, hvem det er billigst at fyre. Men der bliver alligevel holdt et vågent øje.

- Det er klart, at vi som forbund holder øje med, hvad der sker, og vi vil varetage vores medarbejderes interesser, så alle spilleregler bliver overholdt, siger han til DR Nyheder.

DR har endnu ikke kunne få oplyst af Skat, hvor mange tjenestemænd der er omfattet af den særlige beskyttelse, og om det kan medføre en ekstraregning i forbindelse med udflytningen af arbejdspladser. Ifølge Told og Skatteforbundet er der tale om mindst 1.000 ansatte.

Medarbejderne hos Skat vil tirsdag formiddag blive orienteret om, hvilke konkrete opgaver og funktioner der skal flyttes.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1103044406412749