Tæt menighedsrådsvalg ramt af postforsinkelser

I Trinitatis Sogn i København kan forsinkede breve have haft indflydelse på menighedsrådsvalget i sidste uge.

På en af listerne på stemmesedlen var valget så tæt, at to forsinkede brevstemmer hypotetisk set kan have haft påvirkning på mandatfordelingen i menighedsrådet. (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

Da Trinitatis Sogn tirsdag i sidste uge afholdt valg til menighedsrådet, var der kampvalg mellem flere kandidater på listen.

Kun to stemmer adskilte fire kandidater i kampen om en plads i menighedsrådet. Derfor var det også noget af en overraskelse, da der dagen efter valget dumpede to brevstemmer ind gennem sprækken.

- Jeg synes da, det er brandærgerligt. Det er jo demokrati. Folk har mulighed for at få indflydelse på, hvordan menighedsrådet midt i København skal se ud. Og de har bevæget sig op på et kommunekontor for at yde indflydelse, siger Lene Ruby, der er formand for menighedsrådet i Trinitiskirken i København.

11 og ni stemmer

Et mandat gik til en kandidat, der fik 11 stemmer. De efterfølgende tre på listen fik ni stemmer hver. Derfor er der er en risiko for, at de sidste to stemmer kunne have haft betydning for valget.

- Hvis en af de tre personer havde fået de her to brevstemmer, så skulle vi have trukket lod om, hvem der skulle have siddet på det mandat, siger Lene Ruby.

Hun kritiserer Postnord for ikke at levere post til tiden. Men også den stramme tidsfrist, som er sat af Kirkeministeriet.

For korte frister

Vælgere til menighedsrådet havde mulighed for at brevstemme på et kommunekontor fra den 18. oktober til fredag den 4. november. Men allerede hverdagen efter fristen skulle brevene være nået frem til kirkekontoret, for at de kunne tælle med.

Men når ét ud 10 af Postnords quickbreve er forsinkede, er der risiko for, at ikke alle stemmer tæller med.

- At posten ikke er kommet frem, det må jeg anklage Postnord for. Men jeg synes også, jeg kan sende den videre til ministeriet, siger Lene Ruby.

Kirkeministeriet oplyser til DR Nyheder, at det ikke har modtaget klager over menighedsrådsvalget. Derfor har ministeriet ikke nogen kommentarer til de korte frister og den forsinkede post.

Men Kirkeministeriet oplyser, at der er sat gang i et udvalgsarbejde, som i 2017 skal komme med forslag til en ny struktur for de danske menighedsrådsvalg.