Efter postlov: Færgepassagerer må tage blodprøver med til fastlandet

Femøs eneste læge kan ikke længere sende blodprøver med posten. Derfor skal færgepassagererne tage prøverne med til fastlandet.

Gennemsnitsalderen på Femø er 70 år. Så selv om der kun er 120 beboere på den lille ø i Smålandshavet, er der nok at lave for øens eneste læge Niels Svensson.

Før den nye postlov trådte i kraft i juli i år, kunne Niels Svensson sende blodprøver med a-brev, og så var han sikker på, at de ville nå frem dagen efter.

Men den nye postlov har skrottet a-brevet og ladet det erstatte med et quickbrev. Men et quickbrev skal sendes fra et posthus, og sådan er har Femø ikke.

Ikke holdbar situation

Så nu er Niels Svensson havnet i en situation, hvor han ikke kan sende blodprøver til fastlandet uden at skulle overtale færgepassagerer til at bringe dem over til fastlandet.

Eller opspore et postbud, når der er post på øen.

- Kravet er, at jeg tager blodprøver mandag, onsdag og torsdag. Og min forventning til postvæsenet er, at jeg kan sende det sikkert fra øen i disse dage, og at det er fremme dagen efter. Men det er det desværre ikke, og det er ikke holdbart, siger Niels Svensson.

Må ringe til færgemanden

- En blodprøve kan kun holde sig i 24 timer, derfor skal det være fremme dagen efter. Men jeg ved ikke, hvornår posten kommer til øen. Det er forskellige tider, forskellige dage, så jeg kan ikke vide, hvilke dage der er post på øen, siger han.

Beboernes blodprøve indsamles på Niels Svenssons klinik og sendes med en konvolut til fastlandet....

- Nogle gang må jeg ringe til færgemanden og spørge, om der er en gul postbil på færgen i dag. Hvis der så er det, kan jeg juble og skynde mig at få taget nogle blodprøver, siger han.

Men oftest skal han ned til færgen og bede private passagerer om at tage blodprøver med.

- Der er jeg nødt til at tage min bil, køre ned til færgelejet og se i opmarchbåsene, om der er nogen, der skal over på den anden side, som skal forbi et posthus.

En færgepassager har taget pakken med blodprøver med færgen og skal nu op på posthuset for at få det afsendt som quickbrev. Uholdbart kalder læge Niels Svensson det.

Postnord hyrer personale

Femø får også færre besøg af postbuddet. Fra seks til fire besøg om ugen. Samtidig er det ikke til at forudse, hvornår posten kommer forbi.

- Servicen er blevet ekstremt forringet, efter Postnord har taget over. Jeg havde ingen problemer overhovedet før med at få afsendt post. Forventningen og kravet, og det er et stort krav, er, at der kommer post hver dag på Femø, siger Niels Svensson.

Peter Kjær Jensen direktør for Postnord erkender, at der har været problemer med postleveringen til de danske småøer. Han pointerer, at Postnord overholder den nye postlov, og at quickbreve er en ekstra service, som ikke står i loven.

Men der skal strammes op på leveringen, forklarer han:

- Vi har fundet ud af, at vi har nogle problemer på øerne, som er ramt. Vi tager det meget seriøst og er ved at lave en større gennemgang. Vi går simpelthen ud og hyrer folk for at sikre, at vi kan levere den kvalitet, vi skal levere, siger Peter Kjær Jensen.

Blodprøver kommer over

Og så forsikrer Peter Kjær Nielsen, at der hver dag vil være et postbud på Femø, som tager blodprøver med. Det sker som reaktion på DR Nyheders historie om Femø-lægen (opdateret klokken 15:48), hvorefter Postnord har været i kontakt med lægen på Femø.

- Femø ligger i en af de områder, hvor vi har haft en svingende kvalitet, så det er også en af de områder, hvor vi sætter ind nu. Med hensyn til lægen har vi fundet en løsning fremadrettet, således blodprøver kan komme til og fra Femø hver dag.

- Vi har aftalt, at vi sørger for at mande op, så vi har den dækning af Femø, der skal til, siger Peter Kjær.