Stor retssag i New York: Presset vokser på hovedmistænkt bag milliardkup mod Skat

Amerikanske advokater kan blive de store vindere på dansk erstatningssag

Den enorme erstatningssag begyndte på 21. etage i United States Districts Court på Manhattan i New York.

”Hans navn er Sanjay Shah”.

For første gang satte en repræsentant fra de danske myndigheder i går navn på den person, som man mistænker for at være hjernen bag et bedrageri til 13 milliarder kroner, som Skat i Danmark mener, man er blevet franarret i den såkaldte udbytteskattesag.

Dermed øges presset på den britiske finansmand.

Det skete, da en enorm erstatningssag tog sin begyndelse på 21. etage i United States Districts Court på Manhattan i New York.

Med ubegrænset udsigt over New Yorks skyline indtog den 73-årige dommer Lewis A. Kaplan 21B lidt efter klokken 17 dansk tid det 150 kvadratmere store retslokale fyldt med en lang række spørgsmål til, hvorfor og hvordan denne sag skal behandles i hans retslokale.

Advokater til 9.000 kr. i timen

Foran dommeren, hans assistent og rets-sekretæren vidnede 21 advokaters tilstedeværelse om, at den helt store vinder i Danmarkshistoriens største erstatningssag meget vel kan blive de amerikanske advokater.

Ifølge en advokat i retslokalet koster flere af advokaterne helt op til 9.000 kr. i timen.

Det var også et emne, som den rutinerede dommer hurtigt tog fat på. Skat har nemlig stævnet 50 amerikanske pensionsfonde og deres ejere ved retten i New York og 140 pensionsfonde i alt ved 10 domstole i 10 forskellige amerikanske stater.

Indtil videre er pensionsfondene stævnet for 4,5 milliarder kroner, men ifølge Skatteministeriet vil man stævne 277 pensionsfonde for i alt 11 milliarder kroner.

- Jeg kan forstå, hvorfor I synes, det er en god ide i forhold til jeres indtjening. Men jeg tror, at det kan komme til at virke kaotisk, så jeg vil overveje, om det vil give mere mening at føre sagerne et sted, sagde Lewis A. Kaplan.

Enslydende stævninger

I løbet af sommeren skal advokaterne for de 50 pensionsfonde i New York skriftligt redegøre for, hvorfor de mener, at sagerne helt bør afvises, men det var ikke et emne, der blev gjort meget ud af i går.

I stedet ville Lewis A. Kaplan gerne vide, hvilke fællestræk de mange sager har, når nu Skats amerikanske advokater nærmest sprøjter enslydende stævninger ud, hvor det kun er beløbene, der er forskellige. De varierer fra nogle få millioner kroner til næsten 100 millioner kroner.

Til det kunne Marc A. Weinstein forklare, at alle de amerikanske pensionsfonde hævder, at de har investeret i børsnoterede danske aktier fra 2012 til 2015.

At nogle af ejerne har oprettet rigtig mange selskaber - for eksempel står finansmanden Roger Lehmann bag 21 af de særlige pensionsfonde, der har fået udbetalt flere hundrede millioner kroner fra Skat.

I alle tilfældene mener Skat, at pensionsfondene aldrig har ejet så store aktiedepoter, og at man derfor har svindlet sig til at få refunderet en skat på et udbytte, som man aldrig har fået.

Sanjay Shahs rolle i sagen

Og så kom det lidt forsigtigt ud af Marc A. Weinstein, at der også er en fælles forbindelse til en britisk finansmand, som fra sin virksomhed i London har kontrolleret flere af de selskaber, der har gjort det muligt for de amerikanske pensionsfonde at få udbetalt milliarderne fra Danmark.

Det er for eksempel et af Sanjay Shahs firmaer, der har udfyldt og sendt en stor del af de formularer, der er blevet brugt til at få milliarderne udbetalt fra Skats kontor i Høje Tåstrup.

- Vi kan se, at denne Sanjay Shah har forbindelse til de fleste af de pensionskasser, som vi har stævnet. Ifølge danske medier i Danmark er han hjernen bag sagen, sagde Skats advokat, Marc A. Weinstein.

- Er han blevet stævnet?, ville dommeren vide.

- Ikke i USA, svarede Weinstein.

- Hvor er han?

- Ifølge forskellige udsagn befinder han sig i Dubai, svarede Marc A. Weinstein, der tydeligvis ikke brød sig om at tale mere om sagens hovedperson, der ifølge flere internationale medier ejer adskillige store villaer i Dubai.

- Der er forbindelser til ham, men det er ikke noget, vi vil spekulere i, sagde han.

Lukket efterforskning

Det var DR Nyheder, der tilbage i november 2015 kunne afsløre, at Sanjay Shah var politiets hovedmistænkte i sagen. Hans navn fremgår eksempelvis af flere ransagningskendelser, som dansk politi har udstedt.

Den tyske anklagemyndighed i Hamburg har også bekræftet Sanjay Shahs position som den hovedmistænkte, ligesom han selv har bekræftet, at han har fået beskikket en dansk advokat.

Den politimæssige efterforskning af sagen er imidlertid så lukket, at det danske bagmandspoliti ikke vil oplyse noget som helst om antallet af sigtede i sagen.

Heller ikke Skat har indtil nu ønsket at sætte navn på de personer, som man betragter som sagens bagmænd.

Skat følger pengesporet

Ved at stævne de mange pensionsfonde er det imidlertid klart, at Skat håber på, at retssagerne kan hjælpe dem til at følge pengesporet. Det står for eksempel klart for Skat, at de mange milliarder er blevet udbetalt til pensionsfondene, men, hvor de herefter er blevet ført hen, er mere uklart. Derfor er den voldsomme mængde stævninger i høj grad også en del af et taktisk spil mellem de danske myndigheder og Sanjay Shah.

I hvert fald siger direktør i Skats afdeling for Særlig Kontrol Steen Bechmann Jacobsen til DR Nyheder, at man ikke kun går efter ejerne af de amerikanske pensionsfonde.

- Vi har simpelthen fulgt pengestrømmen tilbage til pensionskasserne, og derfor er det først og fremmest dem, vi går efter. Men de er ikke de eneste, siger Steen Bechmann Jacobsen.

Og da Sanjay Shah med stor sikkerhed havde en eller flere advokater til stede i retslokalet frygtede den amerikanske advokat formentlig at afsløre for meget af, hvordan man vil håndtere sagen mod ham. Derfor afviste både han og alle de øvrige advokater i retslokalet at udtale sig efter retsmødet.

Sanjay Shah hævder, at han er uskyldig og blot har udnyttet et hul i den danske skattelovgivning. Hans pressetalsmand har desuden lovet, at han i løbet af sommeren vil dokumentere sin uskyld.

Tilbage i retten i New York sluttede dommer Lewis A. Kaplan retsmødet efter en times arbejde. Han indkaldte de mange advokater til et nyt retsmøde sidst i august, og her vil han så tage stilling til, om et af kapitlerne i den historiske bedragerisag skal skrives i hans retssal.

- Nu må vi se, hvor vi går hen, sagde han og hævede retten.