Skat på mission i New York: Kræver milliarder tilbage til statskassen

Skat kræver 11 milliarder i erstatning fra 25 amerikanere i udbyttesag.

Skat kræver i 11 milliarder kroner i erstatning fra amerikanske pensionsfonde. Skat mener, at pensionsfondene har fået refunderet udbytteskat, som de ikke havde ret til. (Foto: © Darren Ornitz, Scanpix)

Den amerikanske storby, New York, er i dag centrum for en af de største erstatningssager uden for landets grænser nogensinde.

Ikke mindre end 11 milliarder kroner vil Skat forsøge at kradse hjem fra 277 enmandsejede pensionsfonde, som har været helt centrale i den store sag om svindel med udbytteskat for 13 milliarder kroner.

Sagerne er anlagt i ni forskellige amerikanske stater mod en gruppe på omkring 25 amerikanere, og i dag klokken 17.00 – dansk tid – starter det første indledende retsmøde ved United States District Court på Manhattan i New York.

Slaget om to mia. i New York

Her har Skat stævnet 50 amerikanske pensionsfonde og deres 12 ejere for næsten to milliarder kroner.

I USA er det normalt, at enkeltpersoner sparer op til pensionen i pensionsfonde, som man selv ejer. Den type fonde har ligesom de store amerikanske pensionskasser en særlig skattefordel, når det gælder om at eje aktier i Danmark.

Pensionsfondene har ifølge Skat bedraget den danske stat ved at lyve om, at de ejede store aktiebeholdninger i børsnoterede danske virksomheder og derfor havde krav på at få refunderet den skat, som Danmark holdt tilbage.

Ifølge Skat er bedraget sket ved, at pensionskasserne har sendt en formular til Skat for at få refunderet den udbytteskat på 27 procent, som Skat normalt tilbageholder fra aktionærer bosiddende i Danmark.

For at kræve pengene refunderet skal man naturligvis have ejet aktien den dag, hvor udbyttet blev udbetalt, men det kan de amerikanske pensionskasser umuligt have gjort, mener Skat.

Pensionskasser fungerede som stråmænd

Trafikken tog særlig fart fra 2012 til 2015, hvor Skat blev bedraget for 13 milliarder kroner fra henholdsvis USA og Malaysia.

Ifølge DR Nyheders oplysninger tyder meget på, at pensionskasserne reelt har fungeret som stråmænd for en gruppe finansfolk, der har brugt pensionskassernes særlige status til at trække milliarderne ud af Danmark.

De mange milliarder er muligvis strømmet igennem pensionsfondene, der i enkelte tilfælde kun har fået en lille procentdel af den gevinst, som blandt andet den britiske finansmand Sanjay Shah mistænkes for at have scoret.

Skat vil presse pensionskasser til søgsmål

En del af Skats strategi er derfor formentlig at presse pensionsfondene til forfølge pengesporet videre ved at eventuelt at sagsøge de finansfolk, der har solgt investeringsmuligheden til dem.

En anden vigtig del af strategien bag det enorme søgsmål er, at Skat har pligt til at forsøge at hente de penge hjem, som man er blevet snydt for.

- Danskerne har en helt igennem berettiget forventning om, at myndighederne kæmper med næb og klør for at få så mange af de stjålne penge tilbage. Derfor glæder jeg mig over de betydelige fremskridt, vi ser her. Selvom arbejdet langt fra er slut, viser det med al tydelighed, at myndighederne sætter alt ind i denne sag, sagde skatteminister Karsten Lauritzen den 23. maj i år.

Ejerne af de amerikanske pensionskasser har imidlertid ikke tænkt sig at betale alle pengene tilbage frivilligt.

Advokat for flere af de stævnede pensionskasser, John Hanamirian, har tidligere sagt således til DR Nyheder:

- Det er en politisk drevet proces. Det er klart, at politikerne er meget skuffede over det, der er sket, men det er bare ikke svindel. Nogle gange er der bare kloge folk, der er klogere end dig, men det, de laver, behøver ikke at være svindel.