Det er i den grad positivt, at Danske Banks ordførende direktør, Thomas F. Borgen, i dag har valgt at blande sig i christiansborgstriden om skattelettelser i toppen.
Og der er brug for langt flere topchefer, som tør tage bladet fra munden og kaste sig ind i de store, grundlæggende samfundsdebatter.
Det mener bestyrelsesformand Stine Bosse, der har været en del af dansk erhvervsliv i flere årtier.
- Det er ikke velanset blandt erhvervsledere at mene ting, men vi har brug for flere stemmer, hvis vi skal have en bredere samfundsdebat. Derfor hilser jeg Thomas F. Borgens melding velkommen, og der er brug for flere, som er modige ligesom ham, siger hun.
Hun peger på, at erhvervsledere ofte er bedre end politikere til at sætte fokus på samfundsproblemer:
- Politikerne fokuserer mere og mere på genvalg og meningsmålinger, men det er ikke noget, erhvervslederne skal bekymre sig om. Derfor er de måske mere egnede til at løfte et flag og sige, hvad der er virkelig vigtigt for vores trivsel og velfærd. Toperhvervsfolk er reelt optagede af, at folk har det godt. Ellers kan det gå ud over deres forretning.
Hr. og fru Danmark skal med
I et interview med Jyllands-Posten siger Danske Bank-bossen, at politikerne bør holde sig fra at lette skatten i toppen.
- Det er åbenlyst, at en lettelse af topskatten er fordelagtig for økonomien. Men hvis danskerne ikke kan se sig selv i skattesystemet og føler, at det er uretfærdigt, splitter du befolkningen. Og så får vi ekstreme holdninger, som ikke fører landet i den rigtige retning, udtaler Thomas F. Borgen til Jyllands-Posten.
Stine Bosse, der tidligere har været koncernchef i forsikringskoncernen TrygVesta, er enig med Thomas F. Borgen i den betragtning.
- Hvis man alene bruger et regneark, er topskattelettelser en god ide for økonomien. Men hr. og fru Danmark køber ikke, at folk, der i forvejen har meget, skal have mere, og det skal man have respekt for, siger hun.
Stine Bosse har selv været aktiv i den politiske debat i mange år, og hun erkender, at hendes udmeldinger ikke altid bliver modtaget lige vel. Heller ikke på Christiansborg.
- Men det må man leve med. Erhvervslivet har en stemme i debatten, og det har et ansvar for at skræppe op, når der er noget, som er godt eller skidt. Men der skal mod til.
Men topchefer er jo netop ikke politikere. Er det ikke forståeligt, hvis de ikke ønsker at blande sig?
- Man skal gøre det, hvis man mener, at man tjener sine erhvervsmæssige interesser. Og et samfund, hvor uligheden ikke galoperer derudaf, er rigtig godt, hvis man vil drive et erhverv, siger Stine Bosse.