Korrespondent: Danske Bank-direktørs topskat-advarsel er højst usædvanlig

Topskattelettelser kan skade sammenhængskraften i Danmark, mener Danske Banks topchef.

Nordmanden Thomas F. Borgen overtog posten som ordførende direktør i Danmarks største bank i 2013, og ifølge Ritzau er det første gang nogensinde, at han blander sig i den hjemlige politiske debat. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Det er i den grad usædvanligt, at Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, har valgt at blande sig i den højspændte politiske strid om topskattelettelser.

Det siger DR’s erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg.

I dagens Jyllands-Posten udtaler Danske Banks ordførerende direktør, at christiansborgpolitikerne bør holde sig fra at lette topskatten, som Liberal Alliance ellers har foreslået i forbindelse med de igangværende 2025-forhandlinger.

Det kan skabe mere usikkerhed og splittelse i befolkningen, lyder det fra bankdirektøren.

- Det er en usædvanlig melding, Thomas F. Borgen kommer med. Han hylder sammenhængskraften og solidariteten i det danske samfund, og han prøver at række ud til nogle almindelige danskere, som nok har følt sig fremmedgjorte over for finanssektoren efter finanskrisen. Det vækker opsigt, siger Thomas Svaneborg og fortsætter:

- Derudover er det nok ikke alle Danske Banks ejere, der er enige med Thomas F. Borgen i, at det ikke er en god idé at lette topskatten. Og netop forholdet til ejerne er en af årsagerne til, at mange topchefer generelt afholder sig fra at deltage i den offentlige debat.

Forfriskende melding

Nordmanden Thomas F. Borgen overtog posten som ordførende direktør i Danmarks største bank i 2013, og ifølge Jyllands-Posten er det første gang nogensinde, at han blander sig i den hjemlige politiske debat.

Normalt er det bankernes fælles interesseorganisation, Finansrådet, der varetager og taler bankernes sag i politiske sager, og derfor kan det ifølge DR’s erhvervskorrespondent været uklogt af Danske Bank at komme med solomeldinger.

- Dette budskab er dog ikke så kontroversielt igen, og mange kunder vil nok føle, at det er forfriskende, at han siger det, siger Thomas Svaneborg, der dog ikke vil spekulere i, hvorfor bankchefen kommer med meldingen lige nu.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en opfølgende kommentar fra Danske Bank-chefen.

Og ifølge DR’s erhvervskorrespondent skal man heller ikke forvente, at Thomas F. Borgen nu begynder at blande sig mere i den danske samfundsdebat.

- Jeg tror, det er et engangsskud fra hans side. Og man skal heller ikke forvente, at andre bankdirektører lader sig inspirere af meldingen og nu begynder at melde noget ud. Det er ikke noget, der står i deres jobbeskrivelser, siger Thomas Svaneborg.

DR Nyheder har prøvet at indhente kommentarer fra landets andre storbanker, men indtil videre har Nordea, Sydbank og Spar Nord afvist at kommentere meldingen.