At Skat er ramt af en dyb krise er ikke en nyhed.
Det er det til gengæld, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu taler om, at et 'anseligt milliardbeløb' er nødvendigt for at genoprette tilliden til Skat. Lauritzen vil efter sommerferien fremlægge en milliardplan, der skal møve sig ind i den kommende finanslov.
Men det er også ved at være på tide med flere ressourcer til Skat, mener formand for Statsrevisorerne Peder Larsen (SF). Skat sejler, og det har det gjort i alt for lang tid, mener han:
- Jeg har i mine snart 25 år ikke mødt noget, der er værre end det her. Det har stået på i meget lang tid. De sidste syv år i statsregnskabet er der ikke givet blank påtegning vedrørende Skatteministeriet. Der har været supplerende oplysninger, og der har været forbehold. Syv år i træk. Det burde ikke kunne finde sted, siger Peder Larsen.
Skat har en håndfuld dårlige sager, som det vil koste et stort beløb at få styr på. Men det er særligt det automatiske inddrivelsessystem EFI, der i efteråret blev hældt endeligt i vasken efter en lang periode med nedskæringer, som tynger skattevæsenet.
Det kuldsejlede EFI-system er årsag til, at restancerne vokser med en hastighed, så de manuelle kræfter slet ikke kan følge med.
- Man håbede på, at man kunne reducere personalet ved at bruge en masse it-systemer, som ikke har fungeret fra starten af, og det ved man godt, fordi der er ingen it-systemer, der fungerer fra starten, siger Peder Larsen.
- Man har forsøgt at høste, inden man overhovedet har fået sået, og det ved enhver, der er vokset op i landbruget, at det kan ikke lade sig gøre, fortsætter Peder Larsen.
Peder Larsen er positiv over for skatteministerens udmelding. Han tør ikke sætte beløb på, hvad der skal til for at genrejse Skat, men siger selv, at der 'nok nærmere er brug for 15 milliarder kroner end fem.'
- Man har haft den ene sag efter den anden, og forskellige ministre har lovet, at de vil opprioritere. Det, man glemmer at fortælle, er så, at man vil nedprioritere nogle andre steder. Man har flyttet medarbejdere fra noget, de er rigtigt rigtigt dygtige til, til at lave noget, som de måske ikke har prøvet i meget lang tid. Altså der sker et frygteligt tab med hensyn til kompetencer, siger Peder Larsen.
Skats møgsager:
- •
Skrottet it-system: Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem). EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet gæld, som var forældet. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system..
- •
Skatteydernes gæld: EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvis manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 85 milliarder kroner. Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger, sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige, og det er stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.
- •
Udbytteskat: Skat anmelder i slutningen i sommeren 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden er beløbet opgraderet til 9,1 milliarder kroner.
- •
Ejendomsvurderinger: Ifølge Rigsrevisionen stemmer Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til. Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind. De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes at løbe op i omkring fem milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.
- •
Forvaltning: I midten af september 2015 revser Folketingets statsrevisorer for syvende år i træk Skat. Forvaltningen sejler stadig, lyder konklusionen. Kritikken går især på, at Skat ikke kan inddrive offentlige restancer. Statsrevisorerne peger blandt andet på Skats problemer med det digitale inddrivelsessystem EFI. De gentager også bekymringen for, om Skatteministeriet har styr på ejendomsvurderingerne.
- •
Kilde: Ritzau