Skat er så udsultet, at det er nødvendigt med et ekstraordinært tilskud på flere milliarder kroner, hvis organisationen skal kunne fungere tilfredsstillende og undgå nye skandaler.
Det erkender skatteminister Karsten Lauritzen (V) i et interview med DR Nyheder.
- Hvis vi ikke får investeret os ud af de her problemer, bliver omkostningerne for skattevæsenet og tilliden til skattevæsenet og hele vores samfundsmodel udfordret, siger Karsten Lauritzen.
Skatteministeren mener, at Skat har brug for et ”anseeligt milliardbeløb” allerede i 2017 og 2018.
Penge, som skal findes på en finanslov, hvor det ikke er planen, at de samlede offentlige udgifter skal stige.
Han vil derfor efter sommerferien fremlægge en investeringsplan, som han vil præsentere for Folketingets partier.
Ultimativ plan fra skatteministeren
De vil blandt andet komme til at opleve en meget ultimativ skatteminister, der erkender, at Skat aldrig vil komme til at fungere tilfredsstillende, hvis ikke han får sin plan igennem.
- Jeg kommer ikke til at sige, at vi med de rammer, der er på nuværende tidspunkt kan løse de udfordringer og opgaver, der ligger fremover. Så kommer der til at være en benhård prioritering, hvor der vil være ting, der ikke vil fungere, siger skatteministeren.
Karsten Lauritzen vil bruge milliarderne på at ansætte flere medarbejdere og investere i nye it-systemer.
Fokusområderne er inddrivelse af gæld, hvor især det mislykket IT-system, EFI, de seneste år, har været skyld i, at danskernes gæld til det offentlige er steget til et astronomisk milliardbeløb.
Ministeren peger også på, at Skat skal styrke kontrollen af de oplysninger, som virksomheder og borgere indberetter til SKAT. Også ejendomsvurderingssystemet er så ramponeret og uretfærdigt, at det kræver en kostbar renovering.
Endelig vil han styrke Skat’s toldområde, hvor nye EU-regler også kræver massive investeringer.
Skatteministeren vil dog ikke sætte et præcist tal på, hvor dyrt det bliver at genrejse Skat.
- Der er tale om investeringer for et anseligt milliardbeløb, hvis vi skal sikre, at Skat kommer foran problemerne i stedet for konstant at være bag ved dem. stedet for at lappe skattevæsenet med lidt gaffe her og der, så skal vi bygge fundamentet til et fremtidssikret skattevæsen, og det gør vi altså ved at investere.