Skrivebordsfejl i Forligsinstitutionen: Retter strejkevarsel til 6. maj

Sekretariatet satte forkert kryds i kalenderen i meldingen om udsættelse af storkonflikt.

Deadline for den nye runde i Forligsinstitutionen er 1. maj - arbejdernes internationale kampdag. Så længe går der dog ifølge iagttagere næppe før et forlig, et mæglingsforslag eller et sammenbrud er en realitet. Forhandlerne i stat, kommuner og regioner er indkaldt til lange forhandlinger på fredag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Danmark kan blive ramt af strejke fra søndag den 6. maj - og ikke tirsdag 8. maj.

Den forkerte dato, tirsdag den 8. maj, havde Forligsinstitutionen ellers skrevet i sin meddelelse tidligt i morges oven på nattens overenskomstforhandlinger, der endte uden resultat.

- Det var en fejl, som vi selvfølgelig beklager. Og alle dem, der har fået brevet tilsendt, får det nu tilsendt igen med den nye dato, siger Birgitte Kjelgaard Andersen, der er ledende sekretær i Forligsinstitutionen.

I den fejlagtige meddelelse fra Forligsinstitutionen efter nattens forhandlinger var der pludselig kun fire dage imellem en strejke og en lockout.

Dermed havde lønmodtagerne to strejkedage færre - end før konflikten blev udskudt tidligt i morges.

- Det er en brandhamrende irriterende fejl. Det skal jeg være den første til at indrømme. Heldigvis står alt andet, for eksempel omkring lovhjemmel, rigtigt i brevet, siger Birgitte Kjelgaard Andersen.

Datoerne er nu rettet på Forligsinstitutionens hjemmeside efter henvendelsen fra DR Nyheder.

Dermed kan en strejke træde i kraft den 6. maj og en lockout den 12. maj, hvis parterne ikke finder en løsning i Forligsinstitutionen.

Forligsmanden tager ny runde med parterne

De varslede arbejdsstandsninger fra henholdsvis arbejdstagere og arbejdsgivere var ved forhandlingsforløbets begyndelse fastsat til 4. og 10. april – efter udløbet af de offentlige overenskomster 1. april.

Siden da er de to datoer blevet udskudt med seks dage imellem.

I nat var der deadline i forligsmandens første forsøg på at få parterne til at indgå overenskomster for 745.000 offentligt ansatte.

Og tidligt i morges valgte forligsmand Mette Christensen efter 19 timers forhandlinger at gøre brug af sin mulighed for udsætte de varslede arbejdsstandsninger med endnu 14 dage.

Det er modsat den første udsættelse sket i samråd med de to forligsmænd på det private område.

Hvis perioden på 14 dage forløber uden resultat, kan parterne iværksætte strejke og lockout fra femtedagen efter, perioden er udløbet.

Forhandlingerne kan dog også blive afsluttet uden resultat inden for de to uger.

Og hvis forligsmanden erklærer sammenbrud i forhandlingerne, så kan hun vælge at iværksætte strejke og lockout samtidig.