Korrespondent om ny OK-maraton: Udmattelse er det mest rammende ord

Slidte forhandlere skal huske soveposen, når der er indkaldt til nye forhandlinger fredag.

Ansigterne var lagt i trætte folder, da topforhandlere om de offentlige overenskomster tidligt onsdag morgen forlod Forligsinstitutionen efter 19 timers forhandlinger i det Indre København.

Der var lagt op til et knald eller fald, fordi forligsmand Mette Christensen ifølge flere forhandlere havde fortalt forhandlerne, at hun ikke planlagde at udsætte en konflikt og derfor søgte en løsning i denne forhandlingsrunde.

Men det endte alligevel med en udskydelse på 14 dage og indkaldelse til nye forhandlinger på fredag.

- Det er klart, at efter så mange timers forhandlinger så var det en gruppe udmattede forhandlere på begge sider, der kom ud med beskeden om en 14 dages udsættelse af storkonflikten, siger DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder, der har været til stede i Forligsinstitutionen natten igennem.

- Men udmattelse er nok det mest rammende ord til at beskrive de forhandlere, der for kort tid siden forlod Forligsinstitutionen, fortsætter han.

Nyt håb

En stor del af de 19 timer lange forhandlinger blev brugt på at forsøge at komme de efterhånden berømte tre knaster til livs: lærernes arbejdstid, betalt frokostpause og løn.

- Vi ved, at de tre store emner har været oppe at vende. Særligt spisepausepunktet, som er en af de store knaster på det statslige område, har været i bevægelse, og der har været nye tilbud på bordet. Men hvordan de præcist i sidste ende kunne tage form i en aftale, ved vi ikke.

- Men der har været bevægelse, som vi ikke har set før, det er også grunden til, at vi får en udsættelse fra forligsmandens side, siger han.

Alle samlet

Det var første gang i det langstrakte forhandlingsforløb om de offentlige overenskomster, at både stat, regioner og kommuner var indkaldt til parallelle forhandlinger i Forligsinstitutionen

Den konstellation med et massemøde, hvor omkring 80 forhandlere fra de tre områder render rundt på kryds og tværs i Forligsinstitutionen, bliver gentaget på fredag klokken 10, hvor forligsmanden også har opfordret forhandlerne til at medbringe sovepose og tandbørste.

- Forhandlingerne på fredag er igen et bunkebryllup, hvor forligsmanden forsøger at få tingene til at glide bedre, end de har gjort i månedsvis. Og noget tyder på, at det er en bedre løsning, for man har bevæget sig - også i de helt sene nattetimer, siger Casper Schrøder.

Det er anden gang, forligsmand Mette Christensen udskyder en storkonflikt på det offentlige område. Denne gang krævede det, at Mette Christensen også rådførte sig med de to øvrige forligsmænd på det private arbejdsmarked.

Udløber de næste 14 dage uden resultat, vil en strejke iværksættes fra den 6. maj, mens en omfattende lockout kan træde i kraft den 12. maj.

Erklærer forligsmanden forhandlingerne for afsluttet uden resultat, vil en strejke og lockout kunne bryde ud samtidig fem dage senere.