Hovedmanden i den formodede plyndring af den danske statskasse i udbyttesagen, Sanjay Shah, sendte store summer fra den danske statskasse til et selskab i Dubai ejet af hans egen rådgiver.
Overførslerne skete, kort efter den formodede svindel blev opdaget i 2015 og et år frem og løb op i over en halv milliard danske kroner.
Det er påstanden fra de danske skattemyndigheder, der nu fortæller nye detaljer om sagsanlægget mod den mangeårige skatteefterforsker Christopher Chipperton, som DR Nyheder løftede sløret for i sidste uge.
På overfladen blev Chipperton nemlig hyret ind af Sanjay Shah til at hjælpe ham med at komme ud af kløerne på skattemyndighederne, der hurtigt havde udpeget ham som hovedmanden i udbyttesagen.
Men bag kulisserne havde Chipperton en helt anden rolle, hvor han hjalp med at flytte udbyttemillionerne, lyder det fra det danske skattevæsen, som nu i et skriftligt svar kommer med nye oplysninger om det civile retsopgør i Dubai mod Chipperton og hans selskab Arig Risk Management.
- Parterne er blevet sagsøgt, idet Skatteforvaltningen har identificeret, at Arig i perioden fra november 2015 til november 2016 modtog ca. AED 283 mio. (cirka 540 millioner kroner, red) fra Elysium Global (Dubai) Limited (Et selskab ejet af Shah, red), skriver styrelsen.
Ifølge Skattestyrelsen var det penge, der kom direkte fra den danske statskasse, som Sanjay Shah mellem 2012 og 2015 er tiltalt for at have svindlet for lige over ni milliarder kroner.
- Det er Skattestyrelsens opfattelse, at Christopher Chipperton og Arig har bistået Sanjay Shah med at distribuere midler, der kan tilbageføres til de oprindelige udbetalinger fra SKAT.
Med andre ord er briten stævnet for at hjælpe med at skjule et større millionbeløb og har altså ifølge de danske skattemyndigheder ikke personligt hevet udbyttemillioner ud af Danmark.
Det er første gang, at de danske myndigheder sætter direkte navn på en person, der har haft den rolle i udbyttesagen.
I et skriftligt svar oplyste Chippertons britiske advokat i sidste uge, at hans klient afviser alle krav mod ham. Forelagt de nye oplysninger skriver advokaten, at de ikke har mere til at tilføje.
Sanjay Shahs britiske advokat oplyste i sidste uge, at hans klient ikke har nogen kommentarer.
Skattestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview og uddybe sit skriftlige svar.
Erfaren skatteefterforsker
Det er ikke første gang, at Christopher Chippertons navn bliver nævnt i forbindelse med udbyttesagen.
Allerede i 2016 kunne TV2 løfte sløret for, at Chipperton skulle rådgive Sanjay Shah i det lurende civile retsopgør efter udbyttesagen.
Sanjay Shahs pr-rådgiver, Jack Irvine, kendte nemlig Chipperton, fordi de begge havde repræsenteret erhvervsmanden Stewart Owen Ford i en længere strid med de britiske myndigheder.
Derfor var det også oplagt, at han skulle hjælpe Sanjay Shah, mente Irvine.
- Chris Chipperton er en anerkendt ekspert inden for regulatoriske undersøgelser og skattetvister, skrev Irvine i en sms til TV2.
Samarbejdet mellem Sanjay Shah og Chippertons selskab Arig blev dog allerede beseglet omkring et år tidligere.
DR Nyheder har kendskab til et aftalebrev fra november 2015, hvor det fremgår, at Chippertons selskab, Arig, får et månedligt honorar på 250.000 pund (cirka 2,65 millioner kroner dengang) for at hjælpe Sanjay Shah og hans Dubai-baserede selskab Elysium.
I aftalebrevet fremgår det, at samarbejdet fik navnet 'Projekt Artemis'.
Aftalen, der gælder to år, er underskrevet af både Chipperton og Shah, og det fremgår, at den tidligere skatteefterforsker blandt andet har til opgave at finde vidner og indsamle forklaringer, som kan bruges i Sanjay Shahs forsvar.
Og endelig skal han styre efterforskningen væk fra en strafferetslig rute og mod et civilt forlig, lyder det i aftalebrevet.
Erfaren skatteefterforsker
Chipperton havde ellers haft en lang karriere i de britiske skattevæsen, hvor han i 15 år havde arbejdet som skatteefterforsker.
Det var også i skattevæsnet, at han fik erfaring i Mellemøsten. I fem år i løbet af 90'erne havde han nemlig arbejdet som forbindelsesofficer i regionen.
Her havde han, inden han gik over i det private erhvervsliv, sikret 'mange værdifulde kontakter i erhvervslivet og på regeringsniveau', fremgik det af hans selskabs hjemmeside, inden den blev lukket ned.
Netop hans Dubai-selskab, Arig Risk Management, som han både var direktør for og ejer af, indtil det blev opløst i 2018, spiller en nøglerolle i hele sagen.
Det var både det selskab, som Sanjay Shah hyrede til at hjælpe ham, men det var også det selskab, som han ifølge de danske skattemyndigheder overførte de mange millioner til fra 2015 til 2016.
Samarbejdet mellem Chipperton og Shah er dog for længst afsluttet, og Sanjay Shah har sagsøgt sin tidligere rådgiver ved de britiske domstole.
For Sanjay Shah er status, her ni år efter at udbyttesagen blev opdaget, at han sidder varetægtsfængslet i Danmark for svindel med udbytteskat for mere end ni milliarder kroner.
Han har igennem hele sagen nægtet sig skyldig, men risikerer op til 12 års fængsel, hvis domstolen ikke køber hans forklaring. Der falder dom i december i den spektakulære sag.
Desuden har de danske skattemyndigheder stævnet Sanjay Shah for et milliardbeløb i London, og han blev sidste år dømt til at betale over 8,5 milliarder kroner tilbage af den øverste domstol i Dubai.
Det forventes dog ikke, at den civile dom fra Dubai i første omgang vil tilføre statskassen mere end et par hundrede millioner fra de ejendomme, som Shah har ejet i Dubai.