Skat har ikke krævet at få alle Panama-oplysninger ud af Nordea

Nordea har åbnet døren for Skat, men venter stadig på en officiel anmodning om at udlevere panamapapirer, der omtaler danskere.

Skat har mulighed for at lave en "skattemæssig stikprøvekontrol med navngivne og ikke navngivne personer". Men det har Skat ikke gjort i forbindelse med Panama-papirerne. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Da den store skattelækage for snart fire uger siden begyndte at rulle, var Skat blandt de myndigheder verden over, som satte jagten ind på det store materiale i lækagen.

Men Skat har endnu ikke sendt en såkaldt formel anmodning om at få oplysninger fra danske banker udleveret.

En sådan anmodning vil betyde, at Skat med loven i hånden kan kræve oplysninger udleveret fra bankerne.

Nordea: Vi vil medvirke fuldt ud

Nordea, som nævnes omkring 10.000 gange i lækagen, erklærer sig ellers åben for en eventuel anmodning fra Skats side:

- Vi vil naturligvis medvirke fuldt ud inden for de juridiske rammer – også over for skattemyndighederne, når vi modtager en formel anmodning herom, siger Martin Kjærsgaard Nielsen, pressechef hos Nordea Danmark.

Skat har været i kontakt med kollegaer verden over for at få fat i materialet, og for nylig opfordrede skatteminister Karsten Lauritzen DR til at udlevere de 11,5 millioner dokumenter i lækagen.

DR og Politiken er de eneste danske medier, som har adgang til lækagen kendt som #panamapapers, men begge medier har nægtet at udlevere dem.

At fiske brede oplysninger

Skal vil ikke kommentere på konkrete spørgsmål om Nordea på grund af tavshedspligt, men Jim Sørensen, som er direktør for indsatsen i Skat, forklarer, at det ikke nødvendigvis er så ligetil at formulere en officiel anmodning om panamapapirerne:

- Det er at fiske nogle meget brede oplysninger, som vi nogle gange kan have rigtigt svært ved at bruge. Vi er i gang med at få et overblik over, hvad det helt konkret er, vi skal spørge efter, siger han.

Han og Skat afventer blandt andet, at mere af materialet vil blive offentligt:

- Vi har en forventning om, at i takt med at der bliver offentliggjort mere, kan vi blive meget mere konkrete på, hvad det er, vi går efter, siger han.

Kigger på Norge

Tidligere på ugen indgik de norske skattemyndigheder en aftale med Norges største bank, DNB, som har norske kunder, der optræder i panamapapirerne. Aftalen betyder, at oplysninger fra DNB's Luxembourg-filial udleveres til de luxembourgske skattemyndigheder, som sender dem videre til kollegaerne i skatteetaten i Norge.

- Der er forskellige metoder, som de lande, vi har samarbejdet med, bruger. Dem evaluerer vi selvfølgelig på tværs og finder ud af, om det giver et resultat, og om man kan bruge noget af det til noget, så andre lande kan bruge de samme metoder, hvis de har den samme lovgivning, siger Jim Sørensen og fortsætter.

- Det er klart, at i de nordiske lande, der arbejder vi rigtigt meget sammen og deler metoder og følger med i, hvad de andre gør og får ud af det.

S: Få Skatterådet til at afgøre det

En formel anmodning skal gå gennem Skatterådet. Jesper Petersen, Socialdemokraternes ordfører, undrer sig over, hvorfor Skat ikke har bedt Nordea om oplysningerne.

- Det her understreger, at man ikke har udtømt alle muligheder, og at den danske regering ikke har presset nok på for at forfølge de her sager om skatteunddragelse, som helt givet foregår, siger Jesper Petersen.

- Når Nordea nærmest selv inviterer myndighederne til at banke på, så synes jeg, man skal sætte Skatterådet til at afgøre spørgsmålet.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) henviser i spørgsmål om Skats indsats til Skat.

Det siger loven (OBS: stk. 2)

  • § 8 G. Vekselerere, advokater og andre personligt erhvervsdrivende, der som led i deres virksomhed forvalter midler eller udlåner penge, skal, i det omfang told- og skatteforvaltningen anmoder derom og oplysningerne er af væsentlig betydning for skatteligningen, give told- og skatteforvaltningen oplysninger om:

  • 1) Kunders indskud, lån, depot eller boks.

  • 2) Omsætning med eller for kunder af penge eller lignende og af kreditmidler og værdipapirer.

  • 3) Aftaler med eller for kunder om terminskontrakter samt købe- og salgsretter.

  • 4) Besørgelse af udbetalinger og modtagelse af indbetalinger.

  • 5) Ydelse af garantier.

  • Oplysninger om ikke navngivne kunder kan kun kræves efter Skatterådets bestemmelse.

  • Stk. 2. Med henblik på skattemæssig stikprøvekontrol med navngivne og ikke navngivne personer er told- og skatteforvaltningen efter Skatterådets bestemmelse berettiget til hos banker, sparekasser, andelskasser, bankierer og vekselerere i samarbejde med disse at foretage gennemgang på stedet af regnskabsmateriale, bilag og dokumenter som nævnt i § 6, stk. 4. Ved gennemgangen kan told- og skatteforvaltningen sikre sig oplysninger som nævnt i stk. 1.