Skat beholder opgaven med at kradse gæld ind

En lang række partier diskuterer lige nu, hvorvidt Skat skal fortsætte gældsinddrivelse trods EFI-skandale. De foreslår et nyt og bedre system.

- Der er indtil videre enighed om, at Skat fortsat skal varetage opgaven med at inddrive offentlige restancer, står der i udkastet.

Selvom forsyningsselskaber og kommuner presser på for selv at få lov til at indkræve gæld hos borgere, så ser det ikke ud til, at politikerne bukker under for presset.

En udkast til en politisk aftale, som partierne Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og De Konservative har fået forelagt, viser nemlig, at der er enighed om, at Skat fortsat skal varetage opgaven med at inddrive gæld.

- Der er indtil videre enighed om, at Skat fortsat skal varetage opgaven med at inddrive offentlige restancer, står der.

Nyt og bedre inddrivelsessystem

I udkastet noterer partierne sig, at der har ”været nogle meget alvorlige enkeltsager, som borgere og virksomheder oplever som urimelige, og som svækker tilliden til skatteforvaltningen”.

Det drejer sig blandt andet om udfordringerne i Skat med EFI og svindel på udbytteskatområdet.

- Partierne konstaterer også, at der tages en række andre skridt, som har til hensigt at opbygge et nyt og bedre inddrivelsessystem, står der.

Den 8. september trak skatteminister Karsten Lauritzen ellers stikket til Skats inddrivelsessystem EFI. Årsagen var, at Kammeradvokaten havde påpeget så alvorlige fejl, at det ville være ulovligt at fortsætte.

Ifølge udkastet til den politiske aftale, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, er der bred enighed blandt partierne om at gennemgå reglerne for at forenkle inddrivelsesopgaven.

- Det kan potentielt give væsentlige stordriftsfordele og skal sikre en ensartet opgavevaretagelse af høj kvalitet, står der.

Der nedsættes en følgegruppe

Derudover fremgår det af udkastet, at partierne vil gennemføre en række initiativer for at styrke kontrollen med refusion af udbyttebetalinger til udenlandske investorer.

Et indspark, der kommer efter, at Skat er blevet svindlet for 6,2 milliarder kroner på netop udbytteskat-området.

Det er de strukturelle udfordringer, der lægges størst vægt på i udkastet, og derfor fremgår det også, at politikerne vil etablere en følgegruppe, som skal følge minutiøst med i, om Skat overholder loven:

- Der etableres en følgegruppe med deltagelse af finans- og skatteministeren, samt med deltagelse af finans- og skatteordførerne og Skatteudvalgets formand. Følgegruppen mødes en gang hvert kvartal i Finansministeriet med henblik på at drøfte udfordringer og fremdrift på Skats område, står der.