Shahs 'hemmelige' håndlanger afsløret: Stak angiveligt trecifret millionbeløb i egen lomme

Anthony Mark Patterson risikerer op til 12 års fængsel for at have svindlet Danmark for milliardbeløb.

Sanjay Shah fik hjælp til at hive penge ud af statskassen, mener den danske anklagemyndighed. (Foto: © B1, B1)

Hvis du er interesseret i dansk erhvervs- og skattepolitik, så er der en særdeles god chance for, at du har hørt om Sanjay Shah.

Den britiske forretningsmand er af det danske myndigheder udpeget som hovedmanden i sagen om svindel med dansk udbytteskat, hvor der er blevet hevet 12,7 milliarder kroner op ad statskassen. Et kæmpemæssigt svindelnummer er påstanden fra de danske myndigheder.

Men har du til gengæld hørt om Anthony Mark Patterson?

Svaret er højst sandsynligt et rungende nej.

Den 49-årige brite har været holdt helt uden for offentlighedens søgelys, men nu hiver den danske anklagemyndighed ham ud af de mørke skygger, og udpeger ham som Sanjay Shahs håndlanger, der hjalp ham med at hive mere end ni milliarder kroner op ad den danske statskasse.

Det fremgår af anklageskrifterne mod både Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

De er begge tiltalt for bedrageri og forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Og faktisk mener anklagemyndigheden, at de skal kunne dømmes for at have udført svindelnummeret under særdeles skærpende omstændigheder, hvilket kan give op til 12 års fængsel.

Hvis straffen ender i nærheden af dette, så vil det være den absolut hårdeste bedrageridom i danmarkshistorien.

Sanjay Shah har via sin talsmand tidligere oplyst, at Shah nægter skyldig.

Samme melding kommer i dag fra Pattersons danske advokat, Henrik Stagetorn, i en sms sendt til DR Nyheder.

DR Nyheder har gerne ville have kunnet stille Stagetorn uddybende spørgsmål om sagen - det har han ikke ønsket.

Det er de tiltalt for

  • Anthony Mark Patterson og Sanjay Shah er tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens § 279, jf. § 286, stk. 2 for 9.025.205.871 kroner og forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed for 553.346.302 kroner..

  • Strafferammen er fængsel i otte år. På grund af sagens grovhed, beløbets størrelse, gerningsperiodens længde og den organiserede karakter af bedrageriet, vil SØIK gå efter at tage en særlig paragraf i straffeloven i brug - § 88, stk. 1 – som betyder, at strafferammen i særligt grove tilfælde kan blive forhøjet til 12 år. Kilde: Anklagemyndigheden.

Hvem er Anthony Mark Patterson?

Hvis man slår op i det britiske virksomhedsregister, er der ikke mange oplysninger om den 49-årige brite.

Han blev partner i Sanjay Shahs virksomhed Solo Capital fra marts 2013 og to år frem.

Dagbladet Børsen har dog lavet et større baggrundstjek på den anklagede og kan blandt andet fortælle, at han inden sin ansættelse i Solo Capital gennem en årrække var ansat i den australske investeringsbank Maquaire, som flere gange er blevet sat direkte i forbindelse med omfattende svindel med udbytteskat.

Også hans arbejde i Maquaire har vakt opmærksomhed, og ifølge tyske retsdokumenter spillede han en ukendt rolle i den svindel investeringsbanken angiveligt stod bag i landet.

Børsen har også foretaget en pengestrømsanalyse af, hvor udbytteskatten - der blev hentet fra den danske statskasse - blev kanaliseret hen i årene fra 2012 til 2015.

De har fundet frem til, at i alt 408 millioner kroner passerede konti, som Anthony Mark Patterson havde fuldmagt til via sit job i Shahs firma Solo Capital.

Efterfølgende købte han ifølge Børsen - som stråmand for Sanjay Shah - to mindre tyske banker.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Anthony Mark Patterson da også i flere år været i de danske skattemyndigheders søgelys

DR Nyheder er i besiddelse af et svarskrift fra 2018, som Patterson har givet i en civil retssag i Storbritannien om udbyttesagen. En retssag, der er anlagt af de danske skattemyndigheder.

Her fremgår det, at den 49-årige brite ifølge Skat har foretaget adskillige transaktioner på flere millioner pund hver.

Anthony Mark Patterson benægter dog, at han har gjort noget ulovligt og benægter ligeledes, at der er gjort noget for egen vindings skyld, fremgår det af svarskriftet.

Hvad siger anklageskriftet?

Men hvordan er Anthony Mark Patterson så konkret koblet til Sanjay Shahs formodede svindel?

Det forsøger anklagemyndigheden at give et svar på i det fem sider lange anklageskrift mod de to tiltalte.

Ifølge anklageskriftet har Anthony Mark Patterson været ansat hos Sanjay Shah i flere af hans selskaber.

Her har han været med til at udvikle, organisere og stå for driften af den svindel, som har kostet statskassen milliarder.

Bagmandspolitiet mener, at Patterson har medvirket til bedrageri for intet mindre end 8,9 milliarder kroner.

Penge, som ifølge den danske anklagemyndighed er blevet udbetalt til de to tiltalte direkte fra den danske statskasse.

Desuden har han forsøgt at bedrage den danske statskasse for yderligere over en halv milliard kroner.

Svindlen skulle være sket ved, at 185 amerikanske pensionskasser og 24 malaysiske selskaber søgte om udbytterefusion.

Det er en skat, som Danmark tilbageholder på udbytte af aktier. I nogle tilfælde har Danmark dog aftale med andre lande om, at udenlandske selskaber kan få refunderet udbytteskatten på 27 procent.

Patterson og Shah udstedte ifølge anklageskriftet 3.205 gange en såkaldt udbyttenota. Det er en slags bevis på, at en aktieejer har modtaget udbytte fra en aktie.

Men Bagmandspolitiet mener, at udbyttenotaerne enten var fiktive eller af en karakter, hvor ejeren ikke havde modtaget dansk aktieudbytte.

Alligevel blev de indsendt til Skat, som så udbetalte refusion.

Ifølge anklageskriftet har Patterson fået mindst 1,5 procent af det udbetalte beløb – det svarer til mindst 134 millioner kroner.