Schweizisk storbank skaber europæisk panik efter aktiedyk på 22 procent

Credit Suisses største investor vil ikke længere finansiere den schweiziske bankgigant. 

I dag meldte Saudi National Bank nemlig ud, at de ikke vil købe flere aktier i den nødlidende bank. (Foto: © Arnd Wiegmann, Ritzau Scanpix)

Det var ikke længe, at det europæiske aktiemarked inden for banksektoren fik et pusterum efter krakket af Silicon Valley Bank, som skete i weekenden.

En ny bølge af panik er nemlig skyllet ind over det europæiske aktiemarked.

Det sker, efter aktierne hos den schweiziske storbank Credit Suisses bløder kraftigt og er faldet med mere end 22 procent på børsen i Zürich. Det skriver Reuters.

Blødningen er opstået, efter Credit Suisses største investor, Saudi National Bank, har meldt ud, at banken ikke længere vil kaste penge efter den schweiziske bankgigant.

Saudi National Bank købte sidste år en aktiepost på næsten ti procent i Credit Suisse. Investeringen skulle give banken et økonomisk skub, efter den europæiske bank kom i modvind på grund af flere skandalesager.

Men bankkrakket i USA har bestemt ikke hjulpet Schweiz' anden største bank, der i forvejen havde et blakket ry. Nu har den saudiarabiske bank sat den økonomiske bundprop i til udbetalingerne, fordi de ikke vil hæve deres andel af aktier i den nødlidende bank.

Det er ikke første gang, at Credit Suisse er omdrejningspunktet i møgsager. I 2020 blev en af bankens filialer dækket til med rød maling i landets tredje største by, Basil, som en protest mod bankens investeringer i fossile brændstoffer. (Foto: © FAbrice Coffrini, Scanpix Denmark)

Aktiefald kan også ses i resten af Europa

Det er ikke kun en dårlig dag for aktionærerne i Credit Suisses.

Også andre steder i Europa kan man mærke efterskælvene fra den vaklende aktiekurs.

Et indeks for europæiske bankaktier er faldet i alt 14 procent siden sidste onsdag, og tabet har kostet omkring 120 milliarder euro i markedsværdi.

Det er bankindeksets største tab i løbet af en uge, siden Rusland invaderede Ukraine i februar sidste år.

Også de tre største banker i Danmark får hug af investorerne. Klokken 14.20 er Danske Bank, Jyske Bank og Nordea faldet med mellem fem og syv procent.