SAS: Vi tjener flere penge og kaprer flere passagerer

SAS lander på benene med et positivt regnskab. Flere passagerer er én af årsagerne, lyder det.

Én af årsagerne til selskabets resultat er ifølge SAS selv, at man i månederne fra november sidste år og frem til og med oktober i år har haft held til at kapre flere kunder. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Det skandinaviske flyselskab SAS kommer ud af dette års regnskab med et positivt resultat.

Den samlede aktivitet i selskabet - altså omsætningen - er på 42,7 milliarder svenske kroner for regnskabsåret for 2016/2017, skriver SAS i sit regnskab.

Det svarer til omkring 31,7 milliarder danske kroner.

- Vi er både taknemmelige og godt tilfredse med resultatet og årsregnskabet. Vi leverer for tredje år i træk et positivt resultat, siger Lars Sandahl Sørensen, koncerndirektør i SAS.

Det samlede resultat hos flyselskabet ender på 1,7 milliarder svenske før skat - eller cirka 1,3 milliarder danske kroner.

Kaprer flere kunder

Én af årsagerne til selskabets resultat er ifølge SAS selv, at man i månederne fra november sidste år og frem til og med oktober i år har haft held til at kapre flere kunder.

I alt er antallet af passagerer i perioden forøget med 3,4 procentpoint i forhold til sidste års resultat, skriver SAS.

Alt i alt betyder tallene i SAS's årsregnskab, at selskabet kan glæde sig over det bedste resultat i mange år, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Det er faktisk det bedste resultat i de sidste 20 år. Så det er et positivt resultat, som ikke mindst er drevet af rigtig mange nye og loyale kunder, siger koncerndirektøren.

Totalt set har SAS haft godt 30 millioner kunder i perioden, fortæller han. En anden forklaring er, at SAS også ser en effekt af de effektiviseringsprogrammer, som selskabet har rullet ud.

- Og så indser vi også, at vi på mange måder er i en højkonjunktur, som vi også har glæde af, siger Lars Sandahl Sørensen.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen for det skandinaviske flyselskab. I oktober afhændede SAS ifølge Ritzau 52,5 millioner aktier til en pris på 24,20 svenske kroner stykket.

Det skete ifølge SAS for at rejse penge til selskabet.

Selskabet står også over for store udfordringer, når det kommer til konkurrence fra lavpriselskaber på det europæiske marked, siger SAS's koncerndirektør.

- Derfor er det med stor grad af ydmyghed og viden om, at vi hele tiden skal levere til vores kunder og til kapitalmarkederne, før vi rigtig kan sætte hænderne højt op i vejret, siger Lars Sandahl Sørensen

Sådan er SAS ejet

  • SAS er ejet af den danske, svenske og norske stat samt private og institutionelle investorer.

  • Ud over Danmarks ejerandel på 14,2 procent ejer Sverige 17,1 procent af SAS, Norge 11,4 procent, Wallenberg 7,5 procent og andre investorer de sidste 49,7 procent.